Zile de groază pentru pacienţii a două spitale din Iaşi în care, în ultimele zile, au murit oameni din cauza gripei. Numărul deceselor la bolnavi confirmaţi cu gripă creşte de la o zi la alta, ieri fiind cea mai tragică zi. După ce în seara anterioară fusese anunţat decesul unei femei în vârstă, în noaptea de 13 spre 14 februarie o altă victimă, un bărbat internat în stare gravă la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“, confirmat cu gripă de tip AH1N1, a murit după aproape o săptămână de supraveghere în ATI. După acest deces, ieri, un alt bărbat, spitalizat de data aceasta la Institutul Regional de Oncologie (IRO), în ATI, confirmat cu aceeaşi gripă, şi-a pierdut viaţa. Acest ultim deces, înregistrat la IRO, este al optulea la bolnavi diagnosticaţi cu gripă în spitalele ieşene. Cel de-al şaselea deces, de care vorbeam mai sus, este al unui pacient internat de asemenea la Institutul de Oncologie, victima în acest caz fiind o femeie vârstnică. Toate aceste trei victime din ultimele ore aveau boli cronice şi nu erau vaccinate împotriva gripei de sezon.
Primul infectat de la IRO este ultimul decedat de aici, ieri
Ultimul pacient care şi-a pierdut viaţa în contextul gripei actuale, al optulea, a fost internat în ultimele zile în secţia ATI de la Institutul Regional de Oncologie, în stare gravă, dependent de aparatele medicale. Bărbatul în vârstă de 35 de ani, diagnosticat cu leucemie, a fost confirmat în cursul lunii februarie cu gripă de tip AH1N1. Pacientul a fost primul bolnav confirmat cu gripă AH1N1 la IRO şi izolat în ATI, după ce în institut s-a declanşat un focar de gripă.
„Pacientul avea condiţii medicale preexistente, şi nu era vaccinat antigripal“, au arătat reprezentanţii DSP Iaşi.
Al şaptelea deces înregistrat la un bolnav diagnosticat cu acelaşi tip de gripă a fost internat în ultima săptămână în secţia ATI de la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ din Iaşi. Bolnavul, în vârstă de 41 de ani, a murit ieri-noapte. Potrivit conducerii unităţii medicale, pacientul era confirmat cu gripă de tip AH1N1 şi avea mai multe afecţiuni cronice.
„Pacientul a fost internat în ATI de o săptămână. Bolnavul s-a prezentat la spital cu o insuficienţă respiratorie, în urma analizelor confirmându-se prezenţa virusului gripal AH1N1. În secţia ATI, pacientul a fost intubat şi ventilat mecanic pe parcursul internării. Menţionez că este vorba despre un bărbat cu obezitate şi boală cronică hepatică, nevaccinat împotriva gripei“, a precizat profesorul Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.
Toţi aveau anterior probleme medicale
Cu o zi înainte de înregistrarea celui de-al şaptelea şi al optulea deces la bolnavi cu gripă din judeţul Iaşi, CNSCBT a informat că o femeie care a murit a fost confirmată, post-mortem, cu gripă. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică, pacienta se afla internată la IRO în momentul în care a murit, având gripă de tip B.
„Facem menţiunea că virusul de tip B a fost depistat la internarea în unitatea medicală, persoana decedată nefăcând parte din grupul de 12 persoane care au fost izolate la ATI şi Hematologie“, au transmis reprezentanţii DSP printr-un comunicat de presă.
Potrivit acestora, victima avea afecţiuni medicale preexistente, şi nu era vaccinată antigripal. Până la confirmarea ultimelor două cazuri soldate cu decesul bolnavilor, la Iaşi au mai murit alţi cinci oameni diagnosticaţi cu gripă, toţi însă având şi alte probleme medicale asociate.
La Institutul Regional de Oncologie din Iaşi, unde a apărut un focar de gripă la finalul lunii ianuarie, au murit o femeie în vârstă de 66 de ani şi un bărbat în vârstă de 48 de ani, confirmaţi cu gripă de tip AH1N1.
La Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ din Iaşi au mai murit doi bărbaţi, unul în vârstă de 40 de ani şi celălalt în vârstă de 62 de ani, confirmaţi cu acelaşi virus gripal.
La Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi a murit un bărbat în vârstă de 73 de ani, bolnav cronic, confirmat tot cu gripă de tip AH1N1.
Gripa este o boală acută produsă de virusuri gripale. Este foarte contagioasă, sezonul rece favorizând îmbolnăvirile şi epidemiile de gripă, cele mai multe cazuri înregistrându-se iarna şi la începutul primăverii. Gripa se transmite direct, pe cale aeriană – prin tuse sau strănut – sau indirect – prin obiecte contaminate. La nivel naţional, până în prezent, s-au înregistrat 29 de decese la bolnavi confirmaţi cu gripă.