Acasă » EVENIMENT » Social » “Ziua când bat femeile pe bărbaţi”, o sărbătoare uitată. Cea mai iute soră a Sfântului Ilie
thomplast

“Ziua când bat femeile pe bărbaţi”, o sărbătoare uitată. Cea mai iute soră a Sfântului Ilie

Vremea capricioasă de la mijlocul lunii iulie este explicată, şi astăzi, în lumea satului, prin prisma sărbătorilor laice din această perioadă, când există o seamă de interdicţii şi când, pentru o zi, femeile le sunt superioare bărbaţilor.

Circovii de Vară, cum se cunosc popular, se serbează în perioada 15-17 iulie şi înseamnă „sfinţii bisericii“, provenind din expresia slavonă „ţerkovnâie sviata“, fiind cele mai importante sărbători din această perioadă, împărţind anul în două.

Deşi biserica a rânduit praznice pentru mai mulţi sfinţi, la sat cel puţin, viaţa muceniţelor Iuliţa şi Marina au impresionat cel mai mult, oamenii temându-se să nu le respecte. Tot din calendarul ortodox numele a doi sfinţi, Chiric şi Iuliţa, care se serbează pe 15 iulie, au fost alăturate, rezultând Ciurica, apărătoarea femeilor şi cea care „îi ciuruie în bătaie“ pe cei care nu-i respectă ziua, scrie adevarul.ro.Despre ea, oamenii ştiau chiar că este cea mai de temut soră a Sfântului Ilie, apărătoarea celor slabi în faţa celor puternici. Pentru a nu-i stârni mânia, oamenii nu se ceartă în această zi, iar femeile nu lucrează, ferecând foarfecele. Este ziua în care femeile puteau să-şi bată bărbaţii fără teamă de consecinţe, fiind chiar considerată „sărbătoarea femeilor“.

În această zi, copiii care nu pot scăpa de spaime trebuie să treacă prin cunuri de flori, pentru a se vindeca.

Sursa www.realitatea.net

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Alimentul care îți distruge creierul, spun cercetătorii

Iată ce au descoperit cercetătorii danezi. Potrivit acestora „Alimentele bogate în zahăr influențează circuitul de ...