Acasă » REGIONAL » Iasi » Ziua Unirii, pe scurt. Cine, cum şi de ce i-a aruncat primarului Chirica cu iaurt în faţă

Ziua Unirii, pe scurt. Cine, cum şi de ce i-a aruncat primarului Chirica cu iaurt în faţă

Primarul Iaşului a fost împroşcat cu iaurt de un individ din Piteşti. De fapt, acesta îl viza pe preşedintele Iohannis, numai că acesta nu a venit la manifestările de ieri. “Norocul meu, ca să fac aşa o scurtă glumă, că nu am intoleranţă la lactoză”, a spus după incident Chirica. Tot ieri a fost şi un protest organizat de Asociaţia “Împreună pentru A8”.

Sărbătorirea a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române a fost umbrită de proteste şi scandal. Primarul Mihai Chirica a fost împroşcat cu iaurt de un bărbat din Piteşti, iar o asociaţie a ocupat Piaţa Unirii şi a organizat un protest.

Cu toate că evenimentele dedicate Unirii trebuiau să se desfăşoare într-un “cadru restrâns”, câteva sute de oameni şi zeci de oficialităţi s-au adunat în Piaţa Unirii. În general, participanţii au purtat mască de protecţie, dar reguli de distanţare fizică nu au existat întrucât nici autorităţile nu le-au dispus. Programul a fost scurt: două ceremoniale (unul religios şi celălalt de depunere de coroane).

Chiar dacă, încă de la începutul săptămânii trecute, era anunţată public şi o manifestaţie, forţele de ordine nu au montat garduri de protecţie în Piaţă, ceea ce a dus la crearea unor zone de conflict. După protest şi manifestările oficiale, Piaţa a fost ocupată de unionişti care au scandat sloganuri pro-Unire.

Cum a ajuns primarul Iaşului să fie împroşcat cu iaurt

Ajuns cu circa 15 minute înainte de debutul oficial al evenimentelor (ora 12.00), primarul Mihai Chirica s-a oprit, iniţial, preţ de câteva momente, în afara Pieţei Unirii, pe carosabil, privind spre mulţimea care deja era în Piaţă. Ulterior, s-a decis să facă rondul mulţimii şi să împartă steguleţe.

În faţa statuii lui Alexandru Ioan Cuza, ÎPS Teofan şi câţiva preoţi făceau pregătirile pentru ceremonialul religios. La stânga lor, era nucleul protestatarilor A8. Ajutaţi de o portavoce, Cătălin Urtoi şi Ionel Apostol (amândoi de la Asociaţia “Împreună pentru A8”) au dat tonul Pieţei cu lozinci pro-autostradă.

În timp ce primarul împărţea steguleţe şi discuta scurt cu participanţii, de la portavoce erau scandate reproşuri conform cărora edilul nu ar susţine construcţia autostrăzii A8. Pe alocuri, se auzeau şi huiduieli la adresa primarului din mulţime.

În acele momente, jandarmii aveau o prezenţă discretă în Piaţă: nu existau cordoane şi nici garduri de protecţie, ca în alţi ani. În locul gardurilor, locul central al Pieţei a fost înconjurat, în bună parte, de către manifestanţi, prinşi într-un lanţ uman cu bannere de mari dimensiuni cu mesaje pro-autostradă şi anti-guvernamentale.

Aceste bannere reprezentau singura barieră între manifestanţi şi oficialităţi. La un moment dat, primarul a ajuns în faţa nucleului de protestatari şi a dialogat scurt, în contradictoriu, cu Urtoi şi Apostol, după care s-a retras, în imediata apropiere, la o discuţie cu ÎPS Teofan.

Acesta a fost momentul în care, din cealaltă parte a Pieţei, dinspre zona Hotelului Traian, Bogdan Suditu a venit determinat spre primar şi l-a împroşcat pe Mihai Chirica cu iaurt.

“Părinte, iartă-mă!”, a spus Suditu, cu privirea spre ÎPS Teofan, înainte de a arunca cu iaurt în primar. Mihai Chirica nu a reacţionat, şi, ulterior, a fost scos din Piaţă de doi dintre apropiaţii săi din Primărie (purtătorul de cuvânt Sebastian Buraga şi directorul de relaţii publice Vasile Tiron).

Abia după acest incident, jandarmii şi-au făcut remarcată prezenţa în Piaţă: l-au ridicat pe Suditu, dar nu înainte ca acesta să ţină un “recital” în faţa presei. Ulterior, jandarmii au format, în unele zone, cordoane pentru a delimita manifestanţii de oficialităţi.

După ce s-a curăţat de iaurt în holul Hotelului Traian – produsul lactat fiind împrăştiat pe chipul său, pe mască, pe sacou, dar şi pe eşarfa tricoloră purtată de primar, Mihai Chirica a revenit în Piaţă pentru a asista la ceremonialul religios şi la cel de depunere de coroane de flori – singurele două manifestări programate în contextul pandemiei Covid-19.

“Norocul meu, ca să fac aşa o scurtă glumă, că nu am intoleranţă la lactoză. I-am înţeles, din punctul meu de vedere, frustarea acelui domn, ceva legat de pensia lui (…) Îmi pare rău de incident, nu voi face plângere penală împotriva acelui domn, i-am înţeles frustrările, am înţeles că frustrarea se ducea mai sus, până spre Preşedinţia României. Asta este, sunt om politic, trebuie să-mi asum o viaţă politică şi cu bune, şi cu rele”, a comentat Mihai Chirica, la încheierea manifestărilor din Piaţa Unirii.

El a adăugat că gestul bărbatului ar trebui să fie un semnal pentru întreaga clasă politică întrucât, după Revoluţie, s-au adunat multe frustrări în rândul românilor.

Cine este bărbatul care l-a atacat pe primar

Potrivit unor poliţişti, Bogdan Suditu este din judeţul Argeş şi a venit la Iaşi cu gândul că-l va întâlni pe preşedintele Klaus Iohannis. După ce l-a împroşcat cu iaurt pe primar, bărbatul a scos o pancartă cu mesaje împotriva şefului statului.

“Iohannis e vinovat de crimele de la Siemens Timişoara şi de la Continental Iaşi. Eu sunt ofiţerul de radare militare Bogdan Suditu. Nu vă mai bateţi joc de istoria noastră. Ia, daţi în direct, cum şi-au bătut joc de femeile gravide ingineri de la Timişoara, cum au vrut să mă omoare. Eu sunt ofiţer de radare militare NATO. Eu am fost la Universitate. Uitaţi-l pe domnul Iohannis spion german…(pe o pancartă era o poză de la o întâlnire a lui Iohannis cu şefii Continental, n.r.)”, şi-a început Suditu pledoaria.

El nu a arătat în vreun moment că ar regreta gestul pe care tocmai îl făcuse. În vociferările lui, Suditu a invocat şi şpăgi ce ar fi fost primite de Traian Băsescu pentru “a schimba codul muncii în 2010”. “Să vină domnul primar, domnul primar care îi are în spate pe criminalii lui Băsescu, nu?”, a adăugat Suditu.

Înainte de a fi ridicat de jandarmi, bărbatul s-a mai adresat o dată lui ÎPS Teofan. “Părinte, să mă iertaţi. Provin din familie de preoţi, sunt credincios, de aia Dumnezeu nu mă vrea prost”, a mai spus Suditu.

Nu este prima oară când bărbatul se remarcă prin scandal: în 2016, potrivit Adevărul.ro, la un eveniment al PMP de la Piteşti, ar fi încercat să-l agreseze pe Traian Băsescu.

Cu un an în urmă, Suditu se remarca prin proteste la o conferinţă de presă a PSD Argeş. Bogdan Suditu este fost angajat (programator) al concernului Continental la Timişoara, fostă Siemens VDO Automative România.

Potrivit presei centrale, după ce a fost concediat în 2008, Suditu a depus două plângeri penale şi a deschis 10 acţiuni în instanţă considerând că şi-ar fi pierdut jobul pe nedrept. Suditu a cerut procurorilor să-i tragă la răspundere pe mai mulţi manageri ai concernului întrucât ar fi fost concediat în mod abuziv.

În 2009 a câştigat un proces la Curtea de Apel Timişoara şi a fost reintegrat în muncă, dar, susţine bărbatul, într-un mod limitativ şi discriminatoriu. Ulterior, şi-a dat demisia şi a început să depună petiţii şi sesizări la diverse instituţii, inclusiv la Parlamentul European.

Protest A8 şi marş unionist

Mai mulţi protestatari au ocupat Piaţa Unirii înainte de a începe manifestările oficiale. Oamenii s-au aşezat în jurul zonei centrale a Pieţei, într-un lanţ uman cu bannere şi pancarte.

“Legaţi Moldova de Europa!”, “Ne-am săturat de vorbe goale! Ne-am săturat de centralism!”, “Moldova îşi cere dreptul la dezvoltare”, “Unirea face puterea doar pentru unii”, “Vreţi votul nostru? Finanţaţi autostrada A8”, “PSD^PNL#13 ani de SF-uri mincinoase pentru A8”, “Opriţi şpăgile şi corupţia! Avem nevoie de A8”, sunt doar câteva dintre mesajele care au fost afişate de către protestatari.

Apelul la manifestaţie a fost făcut de Asociaţia “Împreună pentru A8”, iar protestul a început la 11.00, cu o oră înainte de manifestările oficiale dedicate zilei de 24 ianuarie. În momentele în care protestatarii se organizau, s-a consumat un prim episod tensionat: directorul Vasile Tiron a intrat într-un schimb de replici cu mai multe persoane.

După câteva minute, la faţa locului şi-au făcut apariţia doi jandarmi, iar Tiron a plecat în huiduielile oamenilor. Protestatarii au scandat aproape în permanenţă lozinci pro-A8, singura excepţie fiind în timpul ceremonialului religios. În scurtul dialog cu primarul, Urtoi şi Apostol i-au reproşat acestuia că nu susţine construcţia A8.

“Eu cred că sunt singurul om politic care a spus că dacă autostrada A8, dacă centura Iaşului şi Spitalul Regional de Urgenţă nu vor demara în acest mandat eu mă voi lăsa de politică”, a comentat, ulterior, Mihai Chirica.

La încheierea manifestărilor din Piaţa Unirii, oficialităţile nu s-au mai prins în horă. În schimb, câţiva zeci de oameni au făcut acest lucru.

Ultimul act al zilei s-a consumat în jurul orei 13.00: câteva sute de oameni au ocupat din nou Piaţa Unirii, fiind vorba despre o manifestare organizată de platforma unionistă “Acţiunea 2012”. Anterior, aceştia au mărşăluit pe traseul Palatul Culturii – Ştefan cel Mare scandând sloganuri în favoarea unirii României cu Basarabia.

Citește mai multe pe Ziaruldeiasi.ro

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Dragobete, 24 februarie – Astăzi se sărbătorește ziua îndrăgostiților în varianta românească

Astăzi se sărbătorește Ziua Îndrăgostiților în varianta ei românească. Sărbătoarea e cunoscută sub denumirea de ...