Acasă » LIFESTYLE » Retete » Tarta cu capsuni si crema de smantana
thomplast

Tarta cu capsuni si crema de smantana

Ingrediente

  • Pentru Blat:
  • 150 gr unt
  • 1 ½ cană făină (folosiți o cană normală de 250 ml.) + 1 lingură făină pentru frământat
  • ½ cană smântână (125 ml)
  • ½ linguriță praf de copt
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 1 praf de sare
  • Pentru Umplutură:
  • 2 – 3 căni căpșuni feliate (cca.500 gr.)
  • 1 cană smântână (250 ml )
  • 1 cană zahăr
  • 2 ouă
  • 3 linguri făină (sau amidon alimentar)
  • 1 lingură griș
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • Opțional pentru decor: 8 -10 căpșuni proaspete
  • zahăr pudră și frunze de mentă

    Mod de preparare

    Blatul:

    -Se topește untul, fie pus într-un castron în cuptorul cu microunde, fie într-un vas mic (ibric) la foc foarte moale, după care se lasă să se răcească.

    -Într-un castron/ bol se pune făina cernută și se amestecă cu praful de copt.

    -Peste făină se adaugă untul topit și răcit, smântâna, după care se omogenizează cu ajutorul unei palete/ lingură de lemn până începe să se lege puțin.

    -Se frământă apoi aluatul cu mâna 3-4 minute, fie pe blatul de lucru presărat cu puțină făină, fie direct în vasul de frământat (așa cum am procedat eu) în care se mai presară după caz, cca 1 lingură de făină. Va rezultat un aluat moale, care nu se lipește.

    -Se învelește aluatul cu folie alimentară și se dă la rece, în frigider, până ce pregătim umplutura.

    Umplutura:

    -Se spală bine căpșunile, se taie codițele și se taie în felii nu foarte subțiri.

    -Într-un bol se pune zahărul împreună cu smântână, ouăle, făina, zahărul vanilat și se amestecă bine până ce se omogenizează, cu ajutorul unui tel sau mixer.

    Asamblare

    -Se aprinde cuptorul și se încinge la 200 grd.C.

    -După ce am terminat de pregătit umplutura, se scoate aluatul din frigider și se întinde fie cu mâna direct în tava de tartă (este mai bine dacă aveți una cu fundul detașabil), fie se întinde o foaie cu sucitorul, pe masa de lucru, după care se îmbracă tava cu ea. Aluatul trebuie să îmbrace și pereții tăvii pentru a putea pune umplutura. (Eu am folosit o tavă normală de tartă, cu diametrul 28 cm).

    -Se presară o lingură de griș peste aluat.

    -Se așează feliile de căpșuni și se distribuie uniform pe toată suprafața, peste blat.

    -Se toarnă compoziția de umplutură peste căpșuni și se nivelează frumos.

    -Deasupra, opțional se poate orna cu felii de căpșuni (așa cum am procedat eu).

    -Se bagă tava în cuptorul încins la 200 grd.C și se coace aproximativ 40- 45 minute (în funcție de cuptor), sau până când se rumenește ușor deasupra.

    -Când este gata, se scoate din cuptor și se lasă să se răcească bine (cca 1-2 ore) în formă.

    -După ce s-a răcit bine, se scoate din formă fie înlăturând marginile detașabile (dacă ați folosit o astfel de formă), fie prin dublă răsturnare (puneți un platou deasupra, o răsturnați din tavă și apoi o re-răsturnați în poziția normală pe platoul de servit).

    -După ce ați scos tarta din tavă este bine să o mai lăsați să se odihnească pe platou pentru a se întări bine încă vreo 2-3 ore până să o serviți.

    -Înainte de servire se pudrează cu zahăr farin și se decorează după preferință cu căpșuni și frunze de mentă.

Sursa www.gustos.ro

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Lasagna cu unt de arahide, un desert de care te vei îndrăgosti!

Iubeşti untul de arahide pe care poate ţi-l şi faci acasă? Atunci avem pentru tine ...