Inteligența Artificială amenință din ce în ce mai mult locurile de muncă ale oamenilor. Statul român are, se pare, deja în vedere o categorie de angajați care vor putea fi înlocuiți fără probleme de IA.
Ads.
Agenții de inteligență artificială (IA) vor deveni, în curând, cei mai eficienți agenți de asigurări pentru clienții individuali, datorită capacității lor de a oferi recomandări mult mai precise și corecte.
„De curiozitate, dacă încercați să aflați ce aveți de făcut pentru avizarea unui dosar de daună, folosiți ChatGPT (un chatbot lansat de Open AI în noiembrie 2022, n.r.). În 30 de secunde aveți toate informațiile necesare.
Este un exemplu cum un agent IA este de folos. Consumați mult mai puțin timp decât a naviga pe site-ul unei companii de asigurări. Este și un fel de lecție pe care ar trebui să o învețe asiguratorii, unde ar trebui să ajungă atunci când se dorește asigurarea unor servicii corespunzătoare pentru clienți. (…)
N-aș vrea să șochez, dar eu cred că în viitorul apropiat cei mai buni agenți de asigurări pentru clienții persoane fizice vor fi agenții IA. De ce? Pentru că sunt produse standardizate, simple, nu cu foarte multe date și, prin urmare, pot face recomandări mult mai precise și mai corecte.
Sper ca agenții ceilalți, mai degrabă să-i folosească drept instrumente în a-și îmbunătăți activitatea, pentru că altfel au un concurent redutabil”, a spus Sorin Mititelu,
vicepreședinte al sectorului de Asigurări-Reasigurări în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), la conferința ‘Quo Vadis 2025!’, ediția a VII-a.
El a precizat că ASF are un proiect care încorporează inteligența artificială într-un viitor sistem de gestiune a activității pentru toate cele trei sectoare. Sorin Mititelu a subliniat că inteligența artificială este un subiect cu care ne întâlnim din ce în ce mai des în jurul nostru.
‘În ce privește piața de asigurări, aș putea spune că subiectul ar trebui abordat din două perspective: întâi cel al pieței și apoi cel al autorității. În ceea ce ne privește, avem în desfășurare un proiect care încorporează, într-o anumită măsură, ce-i drept, destul de mică – și acest instrument numit inteligență artificială, într-o viitoare platformă, într-un viitor sistem de gestiune a activității ASF pentru toate cele trei sectoare. Avem un proiect pentru care au fost depuse documentele necesare în a accesa fondurile pentru achiziția și dezvoltarea unui sistem integrat, proiect realizat prin intermediul ADR (Autoritatea pentru Digitalizarea României n.r.). Încercăm să ținem pasul cu aceste evoluții. Este dificil, pentru că este vorba de finanțare. Nu se întâmplă nimic fără finanțare, iar expertiza necesară pentru a alege cele mai bune soluții este la un nivel din ce în ce mai ridicat’, a precizat Sorin Mititelu.
Continuarea pe Ziare.com