Acasă » ECONOMIC » Afaceri » Aproximativ 500 de angajați de la VFU Electroputere Pașcani, în șomaj tehnic

Aproximativ 500 de angajați de la VFU Electroputere Pașcani, în șomaj tehnic

Lipsă de activitate pentru VFU Electroputere Pașcani din cauza unor incertitudini politici guvernamentale. De câteva luni de zile, unul
 dintre cei mai importanți jucători de pe piața materialului rulant, din România, se află în blocaj. Circa 500 de angajați au
fost trimiși acasă în șomaj tehnic. Asta după ce Ministerul Transportului nu a respectat comenzile privind modernizarea sau întreținerea vagoanelor și locomotivelor. Deputatul pășcănean Sorin Năcuță a precizat că în ultimii doi ani, societățile de profil sunt nevoite să-și reducă, sau să-și suspende activitatea, lucru care deja s-a întâmplat la firma pășcăneană. În acest sens, parlamentarul a făcut memorii către conducerea Ministerului Transportului pentru deblocarea situației.
„În calitate de parlamentar de Iași, membru al Comisiei de politici economice, reformă și privatizare, am purtat repetate discuții cu conducerea societății VFU Electroputere Pașcani, despre dificultățile cu care se confruntă, dar nu din cauza crizei sanitare sau energetice care frământă societatea românească, ci din cauza unor blocaje instituționale și lipsa predictibilității contractuale (…).
În România mai sunt două, trei societăți de profil care produc și modernizează vagoane, sau locomotive, iar toate întâmpină aceleași greutăți: nerespectarea contractelor, lipsa comenzilor din partea Ministerului Transportului, licitații blocate și lipsa unei strategii de susținere și păstrare a industriei feroviare românești. Din cauza acestor probleme, în ultimii doi ani, societățile de profil sunt nevoite să-și reducă, sau să-și suspende activitatea. De asemenea, sunt afectate și societățile românești care furnizează componentele pentru această activitate. VFU ELECTROPUTERE Pașcani se află de câteva luni în lipsă de activitate și aproximativ 500 de angajați sunt în șomaj tehnic, primind doar 75% din venituri. (…)  Anul trecut am înaintat ministrului Cătălin Drulă un memoriu cu blocajele de la nivelul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și situația dificilă a acestor societăți de profil feroviar, dar nu am primit răspuns, iar problemele nu s-au rezolvat. Săptămâna aceasta am înaintat Prim-ministrului Nicolae Ciucă un memoriu întocmit de conducerea societății, cu rugămintea, ca în limitele atribuțiilor legale, să intervină pentru deblocarea situației de criză și asigurarea unei predictibilități în ceea ce privește derularea contractelor și onorarea comenzilor de către minister.
De asemenea am solicitat și o întrevedere la Guvern, sau la Ministerul Transporturilor, cu conducerea societății. Transportul feroviar reprezintă un mod de transport mai curat din punct de vedere al mediului, față de transportul rutier, mai eficient și mai sigur. Ca urmare, promovarea și susținerea transportului feroviar și a industriei de profil trebuie să fie o prioritate pentru România”, precizează deputatul PNL Sorin Năcuță.
Înființată în 1869 de specialiști austrieci și polonezi, Electroputere VFU Pașcani SA, este membru al Grampet Group, este unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața materialului rulant, din România. Scopul inițial al companiei a fost acela de a presta servicii de mentenanță la vehicule feroviare. Odată cu privatizarea s-a abordat strategic segmentul modernizării de vehicule feroviare, segment pe care Electroputere VFU Pașcani este lider de piața in Romania. Ca urmare a investițiilor de 30 milioane Euro, în tehnologie, know-how și resurse umane și în baza experienței acumulate din reconstrucții și modernizări compania a intrat într-o nouă etapă de dezvoltare: construcția de vehicule feroviare. Pentru a marca această tranziție denumirea companiei a fost schimbată din REMAR (REparatii Material Rulant) în Electroputere VFU Pașcani.

About Catalin MIHAILA

Jurnalist Redactor - șef

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Societăți din Podu Iloaie luate la control de polițiști. Amenzi de peste 45.000 lei

La data de 8 august a.c., în intervalul orar 08.00 – 12.00, polițiștii din cadrul ...