Acasă » Administratie » Bâlbâieli la proiectul de la Spitalul Municipal de Urgență Pașcani. Bugetul primăriei trebuie să suporte câteva milioane de lei în plus
SMU Pascani

Bâlbâieli la proiectul de la Spitalul Municipal de Urgență Pașcani. Bugetul primăriei trebuie să suporte câteva milioane de lei în plus

Proiectul de hotărâre privind actualizarea unor documente la proiectul „Extindere și dotare ambulatoriu integrat de specialitate din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Pașcani” a generat discuții și controverse aprinse la aprobarea lui. Interpretarea unei expertize la seism privind spitalul a adus la întârzieri majore pe proiect și a generat noi cheltuieli de câteva milioane lei, cheltuieli care deocamdată cad în sarcina Bugetului pășcănean.

Fostul primar al municipiului Pașcani, consilierul local PSD Dumitru Pantazi, a explicat faptul că a necesitat un an de zile de la primirea adresei de actualizare a documentației, o perioadă foarte mare. Acesta a cerut explicații primarului Marius Pintilie de ce a durat atât de mult o actualizare. Iulian Perțu, șeful Compartimentului Investiții, a spus că interpretarea documentaților care a stat la baza contractului de finanțare s-a făcut greoi cu ADR Neamț.

De asemenea sunt diferențe pe proiect la partea de lucrări în plus cât și la dotări, odată cu scumpirile de pe piață a materialelor. Diferența de câteva milioane de lei în plus va fi cel mai probabil cu finanțare de la bugetul local și nu de la UE. Dumitru Pantazi a mai explicat că prețurile vor crește în continuare odată cu întârzierile aduse la proiect și diferența care va atârna la bugetul local va fi mai mare.

Primarul Marius Pintilie a explicat că problema principală pe proiect vine de la interpretarea unei expertize la seism. „Din păcate asta este legislația în România, nu este foarte clară. Nu se dă lămuriri cum ar trebui să se interpreteze. Am fost nevoiți să acceptăm o expertiză, refacere documentații, am vorbit cu toată lumea să mergem mai repede înainte dar la fel cum vă spuneam la începutul anului când s-a votat Bugetul am spus că vom avea diferențe și la Ambulatoriu la spital. Trebuie să mai cheltuim câteva milioane dar este de datoria noastră să mergem cu proiectul înainte”, a spus primarul Pintilie.

„Mi se pare o copilărie. Un an de zile să aștepți să clarifici o problemă. Dacă ADR Neamț a făcut un confuz, de ce nu ați mers la Ministerul Dezvoltării, cei care se ocupă de fonduri europene, și să veniți cu lămuriri într-o săptămână. Nu v-ați angajat la nici un proiect să-l luați și să-l demarați astfel încât să se urgenteze implementarea lui. Să aștepți un an de zile să clarifici niște acte mi se pare foarte mult”, a spus consilierul Dumitru Pantazi.

De aici au început polemici între fostul și actualul primar privind modul în care se demarează proiectele de investiții în Pașcani. În cele din urmă proiectul a fost votat în unanimitate de aleșii locali prezenți la ședință.

About Catalin MIHAILA

Jurnalist Redactor - șef

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Finalizare proiect în comuna Moțca. Consolidarea infrastructurii TIC în domeniul e-educație

Proiectul privind îmbunătățirea calității infrastructurii TIC de educație și a dotării școlilor din comuna Moțca, ...