Este unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale internaționale dedicate manifestărilor artistice din domeniile arte vizuale, arhitectură, muzică, teatru, dans, cinematografie. Fiecare ediție organizată oferă un melanj eclectic de proiecte artistice reprezentative fiecărei țări participante.
Participarea României la Bienala de la Veneția ilustrează un dialog cultural cu lumea artei contemporane internaționale inițiat acum mai bine de 100 de ani, când a avut loc prima sa participare la acest eveniment. Prin prezența la Bienala de Artă de la Veneția, România și-a câștigat o poziție respectată pe podiumul internațional al artei contemporane, artiștii români asimilându-se unui nod cultural format din iubitori ai artei, curatori, colecționari și alți operatori culturali.
De asemenea, recentele participări la Bienala de Arhitectură de la Veneția au subliniat potențialul creator al arhitecților români atât în context european cât și în spațiul românesc. Bienala de la Veneția reprezintă pentru România oportunitatea fructificării unor schimburi artistice și intelectuale, și promovarea producției culturale locale. În cadrul Expoziție Internaționale de Arhitectură, România este la cea de-a 15-a participare, concursul proiectelor de arhitectură fiind organizat de către Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român și Uniunea Arhitecților din România.
Ediția a 57-a a Bienalei de Artă de la Veneția va revaloriza misiunea și însemnătatea artei în lumea conflictuală de astăzi. Intitulată „Viva Arte Viva”, tema lansată de curatorul Christine Macel reflectă capacitatea artei de a deveni un loc de refugiu destinat libertății și expresiei personale. Ilustrând filosofia acestei teme, România va contribui la coeziunea dintre artist și publicul său, întărind sentimentul unității, apropierea față de celălalt prin limbajul universal al artei.
Alegerea proiectului câștigător care va reprezenta România la cea de-a 57-a ediție se va face în urma unui concurs organizat de Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe și Institutul Cultural Român, artiștii primind sprijin logistic oferit anual de către Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția.