În varianta adoptată înainte de senatori, proiectul stabilea exceptarea lucrărilor de închidere a balcoanelor aflate la parterul blocurilor de la cerința legată de acordul vecinilor, dar, în forma actuală, proiectul înlocuiește, de fapt, acordul vecinilor cu acordul asociației de proprietari.

După cum stabilește varianta actuală a Legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, pentru efectuarea lucrărilor de închidere a unor balcoane sau logii existente se emite o autorizație de construire în baza unei documentații de autorizare cu conținut simplificat. Adică, pentru a obține o autorizație de construire pentru închiderea unui balcon, e nevoie de mai puține acte decât în cazul unor lucrări mai complexe.

Printre documentele necesare pentru obținerea unei autorizații de construire pentru închiderea unui balcon se numără și un memoriu de arhitectură, ce trebuie să conțină, în prezent, și acordul vecinilor.

Astfel, după ce va intra în vigoare măsura prezentată în acest material, obținerea documentelor necesare pentru efectuarea lucrărilor de închidere a balcoanelor de la parter ar trebui, cel puțin teoretic și în funcție de fiecare situație în parte, să dureze mai puțin decât în prezent, scrie Hotnews.