Acasă » EVENIMENT » Cămătarii au căzut în plasa DIICOT. Ce ajungeau victimele să facă din disperare?

Cămătarii au căzut în plasa DIICOT. Ce ajungeau victimele să facă din disperare?

Procurorii DIICOT au reţinut trei persoane din oraşul Ungheni, judeţul Mureş, respectiv doi bărbaţi, de 25 şi 37 de ani, şi o femeie, de 34 de ani, acuzaţi de cămătărie şi şantaj. Cei trei au pus la punct, în ultimii ani, un grup organizat care practic teroriza oamenii care împrumutau bani de la ei. Aceștia împrumutau familii sărace cu dobânzi foarte mari și treceau la presiuni și amenințări când venea vorba de recuperat banii. Procurorii DIICOT au intrat pe fir în urma unor sesizări.Un bărbat împreună cu partenera lui ar fi început să împrumute cu bani mai multe persoane din orașul Ungheni încă din 2015. Anchetatorii spun că erau ajutați de nepotul lor în vârstă de 25 ani și astfel reușeau să găsească familii foarte sărace cărora le cereau înapoi sume chiar și de zece ori mai mari. Dacă oameni nu puteau să returneze banii, aceștia erau amenințați și trăiau într-o adevărată teroare. De teamă, victimele recurgeau la gesturi disperate. Își puneau copii la cerșit pentru a plăti dobânzile uriașe. Procurorii au găsit și caiete în care erau notate sumele datorate și numele celor vizați pentru a fi intimidați.

Iniţial percepeau dobânzi între 35-50% din suma împrumutată, fiind vorba despre sume de la câteva zeci de lei până la 100 lei. La început, aceste sume le erau restituite în termen de o lună de zile, de cele mai multe ori, la data la care persoanele cu venituri mici din acea comunitate primeau banii cu titlu de alocaţii pentru copii, ajutoare de la primărie şi alte indemnizaţii de acest gen.

În timp, cei doi concubini şi-au modificat regulile de acordare a acestor împrumuturi, în aşa fel încât câştigul lor să fie cât mai rapid şi în cuantum cât mai mare.

Bărbatul se ocupa de oferirea acestui gen de „ajutor” persoanelor cu venituri foarte mici, pe care le atrăgea în astfel de înţelegeri oferindu-le împrumuturi cu dobândă variabilă, în funcţie de persoană şi de suma împrumutată, respectiv dobânzi cuprinse între 35% şi 100% din suma împrumutată, pe un termen de o lună de zile. Victimele erau chemate la domiciliul inculpatului, unde se stabileau condiţiile împrumutului şi se înmânau banii, după care inculpata, singura care avea educaţia şcolară necesară, nota într-un caiet de datorii persoana împrumutată, suma dată, dobânda aferentă şi perioada împrumutului.

Ulterior, la data scadentă sau înainte de această dată, cei doi concubini atenţionau persoanele împrumutate că trebuie să le restituie atât banii, cât şi dobânda, iar în cazul în care datornicii spuneau că nu dispun de sumele respective, interveneau ameninţările cu aplicarea unor corecţii fizice sau cu dublarea sumei datorate. În cazul în care nu restituiau banii, ameninţările erau uneori puse în practică cu ajutorul celuilalt bărbat inculpat sau a altor rude. Împrumuturile acordate au devenit atât de împovărătoare pentru unele dintre victime, încât acestea nu reuşeau să le mai restituie, iar la fiecare termen depăşit, cei doi concubini dublau suma datorată, scrie Digi24.

Astfel, inculpaţii ajungeau să apeleze la şantaj pentru a-şi recupera banii împrumutaţi şi câştigul scontat, în sensul că cereau datornicilor, de obicei sub ameninţare, să meargă cu ei la un notar şi să le cedeze toate veniturile obţinute cu titlu de alocaţie pentru copii, ajutor pentru persoane sărace sau alte asemenea indemnizaţii primite de la stat, pe o perioadă cuprinsă între 12 – 18 luni.

Citește mai multe pe EVZ.ro

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Când va fi disponibil vaccinul împotriva coronavirusului. Iohannis: “Există semnale că până la sfârşitul anului”

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, că a primit informaţii că un vaccin împotriva COVID-19 ...