Acasă » ECONOMIC » Buget record pentru Ministerul Transporturilor în 2024. Sorin Grindeanu anunță cum vor fi cheltuiți banii

Buget record pentru Ministerul Transporturilor în 2024. Sorin Grindeanu anunță cum vor fi cheltuiți banii

Parlamentul a dat undă verde alocării de 30 de miliarde de lei Ministerului Transporturilor, a anunțat șeful ministerului, Sorin Grindeanu. Sunt fonduri aferente PNRR, CEF și Programului Transport 2021-2027.

Parlamentul a dat undă verde alocării de 30 de miliarde de lei pentru Ministerul Transporturilor, a anunțat, luni, pe pagina sa de Facebook, șeful ministerului, Sorin Grindeanu. Din această sumă, 20,4 miliarde de lei sunt destinați bugetului de investiții din fonduri europene, a scris Grindeanu. Sunt fonduri aferente PNRR, CEF și Programului Transport 2021-2027, din care cofinanțarea asigurată de la bugetul de stat este de 11 miliarde de lei.

”Banii vor fi folosiți anul viitor pentru derularea unor proiecte cu o valoare totală de 81 miliarde de lei: drumuri de mare viteză – 710 km (cu o valoare totală de 55 miliarde lei); cale ferată (modernizare, electrificare) – 430 km (valoare cumulată de 21 miliarde lei); achiziții de material rulant – 131 de trenuri (valoare totală de 5 miliarde lei). Toate proiectele de infrastructură rutieră mare au finanțare prin bugetul pentru 2024, fie că vorbim de autostrada A8, autostrada A7, autostrada Sibiu-Pitești sau drumul expres Craiova-Pitești. Acest lucru este valabil și pentru magistralele de cale ferată cu finanțări europene nerambursabile”, a mai consemnat ministrul. Sumele alocate sunt direct corelate cu gradul de execuție al lucrărilor estimat pentru 2024 în cazul acestor proiecte. Pentru celelalte cheltuieli – efectuate doar din bugetul de stat- suma necesară MTI, în 2024, este de 9,6 miliarde lei (o creștere de aproximativ 10% față de 2023)”, a explicat Grindeanu.

Pentru investiții vor fi alocați, din bugetul de stat, peste 725 milioane de lei. Sumele merg pentru domeniul rutier (345,9 milioane de lei), sectorul feroviar (336,37 milioane lei), cel naval (28,25 milioane lei), dar și către transportul aerian (15,33 milioane lei), susține ministrul Transporturilor.

Alți 5,05 miliarde de lei sunt necesari pentru întreținerea infrastructurii rutiere (un miliard de lei) și feroviare (4,05 miliarde de lei). Pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere ar fi nevoie, conform sursei citate, de 113,3 milioane de lei, iar pentru reparații curente ale infrastructurii feroviare publice, de 53,03 milioane de lei.

Mai multe pe Știripesurse.ro

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

În prag electoral, Pintilie anunță că se fac demersuri pentru reabilitarea Lacului pășcănean „Peștișorul”

În prag electoral, după trei ani de stagnare, actuala conducere a Primăriei Pașcani anunță într-o ...