Acasă » LIFESTYLE » Sanatate » Canicula poate afecta medicamentele
thomplast

Canicula poate afecta medicamentele

Canicula poate afecta medicamentele, avertizează Agenţia Naţională de Sănătate şi a Medicamentului (ANSM) din Franţa, care transmite o serie de recomandări pentru pacienţi.

Agenţia subliniază că,pentru orice decizie privind tratamentul, pacienţii trebuie să discute cu medicii lor.“Expunerea la temperaturi ridicate, pentru perioada mai scurte sau mai lungi, poate avea efecta asupra conservării medicamentelor, în special al celor care necesită condiţii speciale de păstrare“, explică ANSM pe site-ul său. Pe prospectele medicamentelor sunt trecute temperaturile la care trebuie ţinute. Există medicamente care trebuie păstrate la temperaturi cuprinse între 2 şi 8 grade Celsius, medicamente care trebuie ţinute la temperaturi sub 25 sau 30 de grade Celsius şi medicamente ce pot fi ţinute la temperatura camerei.

Atenţie la „lanţul de frig“

Primul tip de medicamente este deosebit de sensibil la schimbările de temperatură şi, „cu cât este mai cald, cu atât cel mai mic incident poate întrerupe lanţul de frig“, adică procesul prin care medicamentul este ţinut în mod constant, inclusiv în timpul transportului, la temperaturi scăzut, potrivit directorului general al unei companii franceze care urmăreşte în timp real calitatea produselor, în special lanţul de frig. Imunogenitatea vaccinurilor sau eficienţa serurilor antivenin, care trebuie păstrate între 2 şi 8 grade Celsius, poate fi diminuat în cazul expunerii prea mult timp la căldură. În timpul transportului, trebuie păstrat într-un sac izoterm refrigerat. Atât timp cât sunt ţinute „în frigidere sau camere frigorifice, temperaturile ridicate nu ar trebui să le afecteze stabilitatea“, scrie ANSM, subliniind, însă, că trebuie utilizate repede după ce sunt scoase la temperatura camerei.

Nu folosiţi medicamentele al căror aspect este modificat

* Medicamentele care trebuie ţinute între 25 şi 30 de grade Celsius pot fi expuse timp de „mai multe săptămâni la o temperatură constantă de 40 de grade Celsius“, fără a avea de suferit, dă asigurări ANSM.

* În ceea ce priveşte medicamentele biologice, precum insulina, acestea „pot fi ţinute după deschidere la temperaturi care să nu depăşească 25 sau 30 de grade Celsius“.

* În ceea ce priveşte produsele care s-au topit din cauza căldurii – precum ovule sau supozitoare – acestea nu trebuie utilizate.

* Este valabil „pentru orice produs al cărui aspect exterior a fost modificat vizibil. De fapt, această modificare a aspectului exterior ar putea sugerea o modificare a proprietăţilor sale“, explică autorităţile franceze.

Medicamente de evitat în perioadele de caniculă

Unele medicamente ar trebui evitate, pentru că pot accentua riscurile legate de caniculă, deci necesită o vigilenţă crescută. De exemplu, diureticele pot agrava deshidratarea, „medicamentele pentru hipertensiune sau angină pectorală pot agrava hipertensiune“, „medicamentele pentru epilepsie pot deveni toxice în caz de deshidratare“, iar „unele medicamente pentru Boala Parkinson, incontinenţă urinară sau alergie pot influenţa transpiraţia“, avertizează ANSM. Însă nicio modificare de tratament nu trebuie făcută fără a discuta cu medicul, subliniază Agenţia.

Sursa www.ziaruldeiasi.ro

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Canabisul, legalizat în România! Ce decizie a luat Senatul, „pe ascuns”

Senatul a adoptat tacit, în şedinţa plenului de marţi, un proiect de lege care prevede ...