Este evidentă contribuţia benefică a cărţilor pentru educaţia copilului. Până acum nu s-a ştiut însă amploarea acestei contribuţii. Un studiu masiv realizat de savanţii de la Universitatea din Nevada, care a durat două decenii, scoate la iveală că biblioteca autohtonă este la fel de importantă pentru copil ca nivelul de educaţie al părinţilor.
De asemenea, studiul s-a realizat în 27 de ţări, astfel rezultatul este valabil pentru mai multe culturi şi grupuri sociale. Diferenţa dintre a fi crescut fără cărţi şi a fi crescut cu 500 de cărţi are acelaşi impact ca diferenţa dintre a avea părinţi cu trei ani de educaţie şi a avea părinţi cu 15 ani de educaţie, scrie Curiosity.
Chiar şi dacă copiii sunt crescuţi de părinţi cu puţină educaţie, copilăria într-o casă cu 500 de cărţi duce în medie la 3,2 ani mai mulţi ani de şcoală pentru copil. 500 de cărţi pot părea multe, dar un copil nu are nevoie de atât de multe pentru a-i fi benefice. Chiar şi 20 de cărţi în casă pot avea un impact pozitiv asupra educaţiei copilului. O critică adusă studiului este că nu cărţile duc la realizări academice mai bune, ci prosperitatea părinţilor care îşi pot permite cărţile. Cercetătorii contrazic această afirmaţie, precizând că acestea „avantajează în special copiii din familiile dezavantajate”.