STIRI DE ULTIMA ORA
Acasă » REGIONAL » Iasi » Caz uluitor cu 87 ha de pădure. 12 ani au fost purtați pe drumuri, apoi li s-au cerut bani

Caz uluitor cu 87 ha de pădure. 12 ani au fost purtați pe drumuri, apoi li s-au cerut bani

Doi soţi ieşeni care au obţinut în 2006 decizie de împroprietărire de la Comisia de Fond Funciar au trebuit să aştepte 12 ani pentru a primi înapoi de la Romsilva o pădure a familiei. Ani însă plini de peripeţii, procese şi calcule absurde făcute de instituţii ale statului. Când în sfârşit Romsilva a fost obligată să le dea oamenilor înapoi pădurea, pădurarii le-au făcut un calcul şi, deşi nu le dăduse oamenilor proprietatea, i-au scos datori.Au au spus că, dacă vor pădurea, au de plătit 20.000 de lei cheltuieli de pază pe 12 ani, deşi bunul nu a intrat în proprietatea lor. În final, după ce au ajuns iar în faţa instanţei de judecată, magistraţii au decis că nu cei doi soţi sunt datori, ci Romsilva, care a exploatat pădurea. Dacă sentinţa rămâne definitivă, ieşenii trebuie să primească peste 70.000 lei de la stat, bani pe care Romsilva i-a câştigat exploatându-le abuziv pădurea.

Doi ieşeni au aşteptat 12 ani pentru a-şi primi înapoi pădurea moştenită pe raza comunei Ţibana. În acest interval, pădurea a fost exploatată bine mersi de Romsilva, care a refuzat să acorde vreo compensaţie, scoţându-i chiar datori. Cei doi s-au adresat instanţei, obţinând după doi ani de judecată despăgubiri de aproximativ 70 de lei pentru fiecare hectar de pădure pe care nu au putut să o exploateze. În total, peste 70.000 de lei.

Calculele pădurarilor

În martie 2006, Comisia Judeţeană de Fond Funciar a recunoscut dreptul de proprietate al lui Florin şi Vioricăi O. asupra unei suprafeţe de 87 ha de pădure. Punerea în posesie a întârziat însă, calitatea de moştenitori a celor doi fiind contestată. A fost necesar încă un proces, pentru recunoaşterea acestei calităţi, şi încă unul, pentru obligarea CJFF la emiterea titlului de proprietate. În cele din urmă, în ianuarie 2018, a fost făcută şi punerea în posesie. Conform legii, proprietarii pădurilor au dreptul de a primi beneficiul realizat de Romsilva din exploatarea acestora în intervalul cuprins între data validării cererii de retrocedare şi cea a punerii efective în posesie, după scăderea cheltuielilor de exploatare. Când însă soţii O. s-au adresat Romsilva, cerându-şi drepturile băneşti, răspunsul primit a fost surprinzător. Calculul făcut de Direcţia Silvică ieşeană menţiona venituri de 72.713 lei, cheltuieli de exploatare de 17.694 lei şi cheltuieli de pază a pădurii de 75.813 lei. Practic, reprezentanţii Direcţiei Silvice susţineau că au cheltuit mai mult pe paza pădurii decât din exploatarea acesteia, iar cei doi ieşeni îi erau datori cu aproape 21.000 lei. Proprietarii se trezeau astfel şi fără pădure, dar şi buni de plată pentru faptul că nu au primit-o înapoi. Practic, li se lua bani pentru paza unui bun pe care nici măcar nu îl primiseră de la cei ce le cereau banii.

Dispută privind paza

Cazul a ajuns în faţa instanţei, soţii O. cerând beneficiul legal, iar Romsilva, plata a 20.794 lei, pe care cei doi ieşeni i-ar fi datorat. Cu legea în faţă, magistraţii Judecătoriei au constatat că pretenţiile Romsilva erau absurde. „Ocoalele silvice răspundeau de paza şi protecţia vegetaţiei forestiere de pe terenurile solicitate de foştii proprietari anterior, dar şi ulterior punerii în posesie, până la formarea structurilor proprii de pază sau de administrare ori până la încheierea unor contracte de administrare şi pază cu un ocol silvic, contravaloarea cheltuielilor aferente acestor servicii fiind suportată din bugetul de stat. Prin urmare, pârâţii nu pot impune ca plata contravalorii pazei să fie suportată de către reclamanţi, atât timp cât răspunderea pentru paza şi protecţia vegetaţiei forestiere cădea în sarcina respectivelor instituţii, iar contravaloarea cheltuielilor aferente acestor servicii era suportată din bugetul de stat”, au precizat judecătorii.
Cititi articolul integral pe Ziaruldeiasi.ro

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

ASF: Fondurile de pensii private obligatorii sunt în creştere

Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 86,261 miliarde de lei, la ...