Acasă » CULTURAL » Cine a fost „Omul cu masca de fier” şi detaliile dramatice din spatele încarcerării sale

Cine a fost „Omul cu masca de fier” şi detaliile dramatice din spatele încarcerării sale

De la un simplu valet, până la un posibil frate geamăn al regelui Ludovic al XIV-lea, adevărata identitate a prizonierului numit „Omul cu masca de fier” a rămas necunoscută până în zilele noastre, aceasta devenind una dintre cele mai controversate enigme ale istoriei moderne, care a inspirat mulţi romancieri de-a lungul timpului. Povestea a fost popularizată de scriitorul Alexandre Dumas în romanul său „Vicontele de Bragelonne“ și de mai multe filme de aventură.

Primul document în care se atestă existenţa unui prizonier cu mască a apărut în anul 1669, atunci când ofiţerul fortăreţei Pignerol, Benigne d’Auvergne de Saint-Mars, a consemnat un raport cu privire la cinci deţinuţi, unul dintre ei considerându-se a fi „omul cu masca de fier”.

După aproximativ 10 ani, ofiţerul fortăreţei Pignerol, Saint-Mars, este transferat în calitate de guvernator la Exiles, precum şi în insulele franceze Sfânta Margareta şi Sfântul Honoriu. În toate aceste deplasări, se spune că omul cu mască l-a însoţit pe guvernator, ceea ce întăreşte ideea potrivit căreia prizonierul ar fi fost o persoană importantă.[sursa]

În anul 1698, în urma unui ordin emis de regele Ludovic al XIV-lea, Saint-Mars a devenit guvernator al Bastiliei. Şi de această dată, omul cu masca de fier a fost întemniţat în închisoare, sub supravegherea expresă a lui Saint-Mars. Peste aproximativ patru ani, prizonierul enigmatic s-a stins din viaţă, provocând uimire, cât şi unele actiuni care pot sugera dorinţa de a scăpa de urmele acestuia: înmormântarea a avut loc în grabă, certificatul de deces fiind distrus într-un foc, iar toate lucruri persoanele ale prizonierului au fost aruncate, ori arse.

Cu toate acestea, sfârşitul omului cu masca de fier a însemnat începutul unei dezbateri pasionale, în numeroase colţuri ale lumii, cu privire la identitatea prizonierului anonim.

Cine ar putea fi omul cu masca de fier?

O primă ipoteză lansată a fost că omul cu mască ar fi fratele geamăn al regelui francez Ludovic al XIV-lea, pus în spatele gratiilor deoarece ar fi reprezentat o ameninţare pentru tron. Cei care susţineau această variantă credeau totodată că regele este un fiu nelegitim, adevăratul moştenitor al tronului francez fiind prizonierul cu mască.

O altă teorie sugerează că omul cu mască de fier ar fi fost fiul nelegitim al lui Ludovic al XIV-lea, rezultat al unei aventuri extramaritale. Pentru a evita un scandal, s-ar fi decis să-l țină în secret în închisoare.

Au existat de asemenea interpretări potrivit cărora prizonierul ar fi fost mai degrabă un simplu valet, pe nume Eustache Dauger, care ar fi declarat că este fratele geamăn al acestuia. Nu puţine sunt variantele care sugerează că omul cu masca de fier ar fi fost închis mai degrabă pentru că ar fi avut o relaţie secretă cu regina Ana de Austria, soţia lui Ludovic al XIII-lea.

Au fost şi persoane care au refuzat să creadă că prizonierul este de viţă nobilă, una dintre ele fiind prinţesa Elisabeth Charlotte d’Orleans. Aceasta credea că misteriosul prizonier este un lord englez, închis pentru un complot împotriva regelui William al Angliei.

Unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori şi filosofi din lume, Voltaire, a scris despre enigmaticul prizonier în cartea sa, Siecle de Louis XIV, subliniind că acesta era mereu transferat dintr-o închisoare în alta fără ca faţa să îi fie văzută vreodată.

Mai mult decât atât, se spune că Voltaire, atunci când a fost chiar el trimis în spatele gratiilor la Bastilia, a avut şansa să afle mai multe detalii despre „omul cu masca de fier” chiar de la gardienii în a cărui pază se afla. Filosoful francez spunea că prizonierul era un om din înalta societate, iar tratamentul pe care îl primea în închisoare era unul demn de un rege sau, în orice caz, demn de o persoană cu influenţă.

O opinie asemănătoare a fost sugerată şi de către scriitorul Alexandre Dumas în celebrul său roman „Contele de Monte-Cristo”.

Încă o încercare de a afla identitatea bărbatului misterios care purta masca de fier a fost făcută de criptologul Etienne Bazeries, care a reuşit să descifreze mai multe coduri secrete din scrisorile lui Ludovic al XIV-lea. Astfel, el a sugerat că regele ar fi cerut închiderea unui comandant care a provocat înfrângerea armatei franceze în nordul Italiei.

Conform criptologului, comandantul Vivian Labbe a fost adus în închisoarea din Pignerol, fiind lăsat să se plimbe liber, în timpul zilei, dar numai cu o mască. Ulterior, câteva surse contraziceau această variantă, deoarece Vivian Labbe fusese văzut în libertate în jurul anului 1700.

Chiar dacă se cunosc o serie de informaţii despre prizonierul cu mască, nimeni nu poate afirma cu exactitate cine a fost acesta. În ciuda numeroaselor speculații și cercetări, documentele care ar putea arunca lumină asupra identității sale reale nu au fost încă descoperite sau făcute publice. Povestea celebrului prizonier rămâne, aşadar, un mister care durează de mai bine de 300 de ani.

Sursa: Desprelume.ro

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

În prag electoral, Pintilie anunță că se fac demersuri pentru reabilitarea Lacului pășcănean „Peștișorul”

În prag electoral, după trei ani de stagnare, actuala conducere a Primăriei Pașcani anunță într-o ...