Acasă » LIFESTYLE » Consumul de antibiotice a scăpat de sub control. Avertismentul farmaciștilor
pmp

Consumul de antibiotice a scăpat de sub control. Avertismentul farmaciștilor

Farmaciștii atrag atenția asupra consumului excesiv de antibiotice care continuă să scape de sub control în România. Potrivit președintelui Colegiului Farmaciștilor din Iași, Gabriela Tătărîngă, dacă nu reducem acum consumul de antibiotice, ele riscă să nu mai fie eficiente în viitor.

„Tragem un semnal de alarmă, mai ales că urmează anotimpul rece, fiindcă românul crede că antibioticul vindecă orice. Și chiar nu este așa. În ultimii doi ani, pacientul parcă s-a mai educat, nu atât de mult pe cât ar trebui, dar constatăm un oarecare interes vizavi de acest aspect al antibioterapiei. Este o presiune din partea colegilor farmaciști care stau cu pacientul, le explică că nu e corect să utilizăm antibiotic la întâmplare. Unii înțeleg din prima, alții sunt mai… perseverenți și le spun farmaciștilor cât de bine le-a făcut acum cinci ani că au luat antibiotic”, a declarat Gabriela Tătărîngă, potrivit ziaruldeiasi.ro.

România este pe locul al III-lea în Europa în ceea ce privește consumul de antibiotice, „iar asta e o bornă foarte periculoasă”, mai spune Gabriela Tătărîngă:

„Am ajuns fruntaș cu această statistică negativă, trebuie să intervenim cât mai putem pentru a găsi soluții pentru infecții. Dacă fenomenul de rezistență la antimicrobiene a luat o amploare atât de mare, e posibil ca viitorul apropiat să nu avem soluții terapeutice și ce o să ne facem atunci? Este bine să intervenim acum, să educăm populația, să vorbim cu pacienții noștri și să înțelegem cu toții, personal medical sau pacienți, că trebuie să oprim acest trend”, a spus Gabriela Tătărîngă.

Aceasta a spus că presiunea societății e mare: oamenii cred că antibioticele îi vindecă de orice și trec, adesea, la automedicație. Chiar dacă legislația este clară și farmaciile nu pot da antibioterapie fără o rețetă de la medic, președintele Colegiului Farmaciștilor Iași spune că adesea presiunea e mutată chiar acolo, la medicina de familie.

About Redacția

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Conferință de presă PRO România Pașcani. Analiză și concluzii după alegerile locale

Astăzi, reprezentanții PRO România Pașcani au susținut o conferință de presă, așa după cum obișnuiesc ...