Acasă » Administratie » Contre politice pe locurile de parcare rezidențiale din zona Vale. Pășcănenii scot bani grei din buzunare
pmp

Contre politice pe locurile de parcare rezidențiale din zona Vale. Pășcănenii scot bani grei din buzunare

Proiectul de hotărâre privind închirierea prin licitație publică a locurilor de parcare de reședință disponibile aparținând domeniului public al Municipiului Pașcani, a trecut de votul Consiliului Local.

Asta după ce consilierii din opoziție l-au criticat pe inițiator, adică primarul Marius Pintilie, precizând că este un proiect electoral făcut pe repede înainte care va crea mai multe probleme decât soluții.

Consilierul PSD Mihai Dediu a spus că trebuia să se facă mai întâi parcările cu plată care se puteau până acum da și în folosință și apoi cele rezidențiale. „Aici mă refer că în momentul când veți scoate 250 locuri de parcare rezidențiale ceilalți cetățeni ai municipiului Pașcani sunt discriminați. Că stau în deal sau în vale sau pe străzile aglomerate din municipiul Pașcani au dreptul să aibă un tratament egal, nu discriminatoriu.

Dacă noi scoatem acum la licitație electoral un număr de 200 sau 250 locuri, restul nu trebuie să aibă un tratament egal? Că toți plătesc taxe și impozite. Perspectiva de închiriere este destul de îndepărtată pentru ceilalți cetățeni. Parcul auto din Municipiul Pașcani are de 4 ori mai multe autoturisme decât numărul de locuri de parcare existent. În acest mandat nu s-a creat niciunul. Au fost redimensionate străzile, s-au luat o bandă de sens și au fost create locuri de parcare”, a transmis Mihai Dediu în plen.

„200 de lei pentru un loc de parcare este din nou o majorare mascată a taxelor și impozitelor deoarece un impozit la apartament este undeva până în 200 lei, mă refer la un apartament obișnuit. Dacă se scot 200 locuri la licitație vor fi unii mulțumiți și alții de trei ori mai mulți vor fi nemulțumiți că nu mai au locuri de parcare.

Sunt pensionari cu pensii mici. De unde își vor permite să plătească? Știu pensionari care au împreună 1.800 lei pensii și au un Logan vechi. De unde să plătească? Ar trebui introdus un amendament să limităm suma maximă la licitație. Cine își permite va licita cu 1.000 lei sau mai mult. Nu vreau să se ajungă la licitații cu sume astronomice”, a mai precizat social democratul.

Consilierul local Vlad Macovei a ridicat o altă problemă. Cum mulți ucraineni se află în zonă din cauza războiului, rămâne întrebarea ce se va întâmpla dacă unul din ei blochează locul de parcare? Bază de date comună nu există astfel că proprietarul este greu de identificat.

Primarul Marius Pintilie a explicat că pentru ocuparea unui loc de parcare rezervat pentru altă persoană prima sancțiune este amenda. „De luna viitoare se va achiziționa un serviciu de ridicare mașini. Unul extern care are logistica necesară și spațiu pentru ridicarea mașinii. Se va aproba un spațiu pentru depozitarea mașinilor ce vor fi ridicate sau vor fi blocate roțile”.

Consilierul Sorin Olariu a intervenit pe subiect și a spus că este de acord cu un astfel de proiect dar să fie făcut cum trebuie nu că se apropie alegerile.

„Primarul spune că de luna viitoare achiziționează un serviciu de ridicare mașini. Este o dezinformare sau minciună! Este nevoie de un regulament care trebuie să stea în dezbatere publică 30 de zile. Nu poate fi realizat într-o lună. Și trebuia pus acum la acest proiect și regulamentul respectiv. Dar este ceva de genul că am venit să vă luăm banii și vom vedea ce vom mai face. În Pașcani avem nevoie de parcările rezidențiale dar ar fi trebuit să avem un pachet complet cu tot cu serviciul de ridicări, indiferent ce firmă agreată ar fi. Și trebuiau create noi locuri de parcare.

O statistică arată că la 90 de apartamente sunt 33 de locuri de parcare. Celelalte persoane unde vor parca? Parte din ei garantat vor parca ilegal și se vor trezi cu amenzi de la poliția locală. Se creează mai mult haos decât ordine”, a conchis Olariu.

Politică pe banii cetățenilor

Primarul Marius Pintilie a explicat că oamenii l-au oprit pe stradă și l-au întrebat când se dă drumul la serviciul de parcări. Acesta ar fi și motivul pentru care a luat decizia de a începe acest proces.

„Este o opinie publică generală, sunt solicitări din partea cetățenilor, marea majoritate își doresc acest lucru. Nu este nici un fel de discriminare că vom ajunge să facem locuri de parcare pe tot orașul Pașcani. Partea cu ucraineanul dacă vine sau nu, sunt excepții. Cred că suntem singurul municipiu din România care nu are reglementată treaba asta”, a mai declarat în plen primarul.

Consilierul PNL Mihai Grigoriu a politizat subiectul și a acuzat fosta conducere a primăriei că trebuia făcut în 20 de ani dar nu s-a reușit.

Consilierul Leonard Ursu a criticat felul în care se face atribuirea și cum se organizează licitația. „Dacă Primăria Pașcani este digitalizată de ce este necesar atâtea documente. Punctajul cum se atribuie îi defavorizează pe cei cu venituri mici. Eu sunt de acord că instituim taxă pe parcare și să amenajăm dar vreau să știu care alte orașe mai sunt cu același sistem ce va fi implementat în municipiu”, a intervenit Leonard Ursu.

Răspunsul a fost că Codul Administrativ așa este întocmit. Primarul a concluzionat că se lucrează pe o singură variantă legală stabilită clar în lege, după cum au precizat și cei din Compartimentul Patrimoniu.

După lungi discuții, proiectul a fost votat de aleși. Astfel, prețul minim de începere a licitației este de 200 lei/loc/an. Prețul pentru obținerea documentației de atribuire este de 10 lei. Valoarea garanției de participare a licitației de închiriere este de 400 lei, contravaloarea a două chirii anuale. Durata contractului de închiriere este de 5 ani. Prelungirea duratei contractului de închiriere se poate face cu acordul părților, o singură dată, în baza solicitării locatarului, pentru o perioadă de ½ din perioada inițială.

Primele locuri ce urmează a fi scoase la licitație sunt parcările din zona vale a municipiului, pe străzile Gării, V. Alecsandri, Aleea 22 Decembrie.

About Catalin MIHAILA

Jurnalist Redactor - șef

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

TikTok se pregătește să lanseze o nouă platformă. Va concura în mod direct cu Instagram 

TikTok se pregătește să-și extindă orizonturile prin lansarea unei noi aplicații dedicată fotografiilor, numită TikTok ...