Acasă » EVENIMENT » Copil de trei ani mort în ambulanţă. Tatăl micuţului: L-au luat viu şi a ajuns mort. De ce nu au trimis medic?

Copil de trei ani mort în ambulanţă. Tatăl micuţului: L-au luat viu şi a ajuns mort. De ce nu au trimis medic?

Un copil de trei ani și jumătate a murit într-o ambulanţă la Botoșani. Pentru că era răcit de câteva zile şi începuse să scuipe sânge, familia a sunat la 112. Iniţial la locuinţa copilului a ajuns o ambulanţă fără medic şi pentru că au constatat că starea de sănătate a copilului este gravă, s-a solicitat o altă ambulanţă cu medic care a venit după o oră. Între timp, starea copilului s-a agravat şi a murit în ambulanţă.

Autorităţile sanitare din Botoşani au declanşat o anchetă după ce un copil de trei ani şi jumătate a murit în noaptea de miercuri spre joi într-o ambulanţă care îl transporta la spital. Copilul fusese preluat din localitatea Hlipiceni.

Tatăl copilului a povestit pentru botosaninews.ro că băiatul a început să se simtă rău miercuri seară, în timp ce se afla cu bunica sa și un unchi. Copilul avea simptome de răceală de câteva zile şi pentru că miercuri seara a început să se simtă rău şi să scuipe sânge, rudele au sunat imediat la ambulanță.

Băieţelul a intrat în stop cardio-respirator la scurt timp după ce a fost preluat de cadrele medicale de la ambulanţă şi a murit. „A fost solicitare pentru ambulanţă pentru un copil de trei ani şi jumătate care din declaraţia părinţilor ar fi scuipat sânge, ar fi avut sânge la nivelul gurii. S-a trimis ambulanţa cu asistent. S-au început manevrele de resuscitare şi s-a solicitat ambulanţa cu medic, care s-a deplasat la faţa locului. Când a ajuns medicul, pacientul era în asistolie, fără ritm cardiac, fără respiraţie. A fost intubat, s-au continuat manevrele de resuscitare şi s-au deplasat către spital. Pe tot parcursul transportului, pacientul nu a prezentat niciun semn de revenire, motiv pentru care după 50 de minte s-a declarat decesul”, a declarat directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), medicul Monica Adăscăliţei, pentru Agerpres.

Tatăl băieţelului mort este revoltat de modul în care s-a intervenit şi acuză cadrele medicale că l-au ţinut pe copil o oră în prima ambulanţă îl loc să-l ducă la spital.

„A stat o salvare acolo cu el, eu nu am putut să îl iau și a așteptat acea salvare o oră  medicul principal cu o altă salvare și băiatul meu a murit pe drum încoace pentru că prima salvare a stat și a frecat buha acolo. Dacă eram eu ajungeam de cinci ori la spital cu el. Eu am făcut 100 de km aseară, ei au făcut 30”, a spus tatăl copilului, Alexandru Mancaș, pentru botosaninews.ro.

Bărbatul a mai povestit că micuțul nu a avut niciodată nicio problemă de sănătate, dar în ultimele zile era un pic răcit. Miercuri seara era cu bunica şi pentru că a observat că starea de sănătate a micuţului se înrăutăţeşte au sunat la 112.

„S-a simțit rău, a început să scuipe sânge, ei s-au panicat și au sunat la salvare. L-au luat viu și a ajuns mort la spital. Pe mine mă deranjează că a stat o oră prima salvare ca să vină a doua salvare. De ce nu au trimis medicul? Au trimis un amărât de asistent”, mai spune, cu lacrimi în ochi, tatăl copilului.

Tatăl copilului a anunțat că va face plângere împotriva Serviciului de Ambulanță Județean Botoșani.

Explicaţia reprezentantului Serviciului de Ambulanță Județean Botoșani 

„Din descrierea părinților, copilul a avut o pierdere scurtă de conștiență, asemănătoare unei crize de la febră și a fost trimis în prima clipă un echipaj de tip B, cu asistent medical. La trei minute, dispecerul nostru a reluat legătura cu tatăl și a întrebat dacă copilul are semne vitale, iar pe un ton calm s-a răspuns: copilul are puls și respiră. Asta nu necesita trimiterea unui al doilea echipaj. Având în vedere confirmarea despre starea copilului, familia s-a oferit să iasă în întâmpinare, pentru a reduce din distanță și s-au întâlnit la jumătatea traseului. La preluare, echipajul a găsit copilul în asistolă – activitate cardiacă absentă – și pupilele dilatate, palid. El a fost preluat fără semne vitale. În momentul acela a fost cerută o ambulanță cu medic, pentru că era motivație, și s-a efectuat resuscitarea până la sosirea echipajului cu medic, continuată apoi de acel echipaj”, a declarat purtătorul de cuvânt al SAJ Botoșani, Nicuşor Curteanu, la Digi24.

Nicuşor Curteanu a spus că în jur de 20 de minute a durat până la sosirea primului echipaj la copil și alte „20 și ceva de minute echipajul cu medic de la data când s-a făcut apelul”.

„Deci același rezultat. Dacă copilul era preluat de o ambulanță cu medic, sau dacă a fost preluat de o ambulanță de tip B, rezultatul este și era același, pentru că nu știm ce s-a întâmplat până la data când a fost preluat copilul. Informațiile acestea nu sunt ale noastre și noi nu ne permitem să avansăm nicio supoziție, de trei ori a fost sunat pe traseu de către dispecer și pe o voce calmă i s-a spus că copilul respiră și are puls. Noi nu știm dacă copilul a avut puls atunci când s-a făcut apelul”, a completat el.

Nicușor Curteanu a mai spus că analizele au confirmat asistola „dar noi nu știm dacă la data apelului copilul sau pe traseu, așa cum s-a confirmat, avea puls, respira și lucrurul acesta s-a întâmplat înainte de întâlnirea cu ambulanța”.

„S-a dorit să nu se piardă timp, sunt 50 de kilometri distanță, o mașină a plecat. Dacă la discuția după 3 minute se spunea: copilul este în aceeași stare, de multe ori se întâmplă, trimitem un al doilea echipaj, pentru că nu facem risipă de el. Nu au fost motive, pentru că ni s-a spus că copilul respiră și are puls și ne-am gândit că este o criză efemeră, de la febră, copiii fac convulsii des și… nu putem alerta un echipaj cu medic de fiecare dată când un copilul face febră. Procedăm de fiecare dată când ceva amenință și pune în pericol viața copilului”, a mai spus purtătorul de cuvânt, la Digi 24.

El a mai explicat că „pe o tură, în mod normal, sunt două echipaje de ambulanță”: un echipaj cu medic, C2, la Ambulanța Botoșani și un echipaj cu medic, C1, la SMURD. Scrie RomâniaTV.net

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Alexandru Muraru: Premieră în România – bursele elevilor vor fi plătite de la bugetul de stat

Deputatul PNL Alexandru Muraru afirmă că, pentru prima oară după 1990, bursele elevilor vor fi ...