Acasă » EVENIMENT » Cu cât se vinde carnea de miel în prag de Paşte plus o recomandare de gătire de la un fermier din Iaşi

Cu cât se vinde carnea de miel în prag de Paşte plus o recomandare de gătire de la un fermier din Iaşi

Preţul cărnii de miel pleacă de la 18 de lei/kg în viu şi ajunge şi la 46 de lei/kg dacă vorbim despre spată. Un fermier care are circa 500 de oi oferă câteva sfaturi pentru prepararea corectă a cărnii de miel.

În Săptămâna Mare, ieşenii pot cumpăra din marile magazine din Iaşi piept de miel cu preţuri începând de la 25-30 de lei/kg, fiind nevoiţi să scoată din buzunare şi până la 40 de lei/kg pentru pulpa de miel cu os (oferte valabile în Carrefour), în timp ce spata de miel se vinde cu 46 de lei/kg la Kaufland, iar sfertul posterior de miel se găseşte la Lidl cu 29 de lei/kg, iar cel anterior cu 26 de lei/kg. Tot aici, ieşenii pot găsi specialităţi din carne de miel, cum ar fi drob proaspăt la 14,99 lei, cât şi organe de miel cu 2,99 lei. Costurile de achiziţie variază de la un magazin la altul şi, de asemenea, pot suferi modificări de pe o zi pe alta. În schimb, crescătorii de ovine din comunele ieşene cer 18 lei/kg pentru mielul „în viu”, iar în carcasă îl vând cu circa 25 de lei/kg. Preţurile la care se comercializează anul acesta carnea de miel sunt aproape la acelaşi nivel ca anul trecut.

Carne certificată veterinar

Fermierul Liliac Constantin, crescător de ovine din judeţul Iaşi care adăposteşte în stâna lui aproape 500 de oi, arată ca vânzările au mers foarte bine. „Noi suntem membri ai Asociaţiei Tradiţia Moldovei, lumea de acolo ne cunoaşte. Avem stâna în comuna Miroslava, în satul Uricani, omul vine la stână, îI tăiem şi pleacă acasă cu el. Îl poate lua şi viu, bineînţeles. Animalele sunt cu stare de sănătate certificată sanitar veterinar. Avem clienţi din întreaga zonă a Moldovei şi nu numai. Vânzările au mers chiar bine, nu ne plângem, chiar dacă trăim vremurile pe care le trăim. La mine tot timpul anului se găsesc miei, la aceleaşi preţuri, adică 18 lei/kg mielul viu, iar în carcasă îl dau cu 25 de lei/kg”, ne-a spus, ieri, fermierul.

“O crenguţă de busuioc şi una de cimbru”

Carnea de miel este nelipsită de pe masa românilor cu ocazia Sărbătorilor Pascale, însă poate fi o adevărată provocare să o găteşti „ca un profesionist”. Liliac Constantin oferă câteva sfaturi gospodinelor pentru a pregăti o friptură de miel fragedă şi gustoasă. „Eu recomand să nu se pună la baiţ carnea de miel, cel puţin nu pe cei care sunt cumpăraţi din stâna noastră, pentru că, odată tăiaţi, carnea nu are acel miros greu care te face să o eviţi, să nu vrei să o consumi. Se spală, se condimentează carnea de miel cu puţină sare, cu piper după gust. După aceea se pune o crenguţă de busuioc şi una de cimbru, iar când se pune la cuptor se adaugă, după câteva minute, două pachete de unt, care va face carnea foarte moale. Când se rumeneşte, ori când credeţi că este aproape gata, se stropeşte cu puţin vin. Va ieşi o friptură foarte bună”, ne-a asigurat fermierul ieşean.

Reguli de igienă

Pentru a veni în sprijinul fermierilor care doresc să-şi valorifice animalele, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor precizează faptul că, până la data de 1 mai 2021, s-a creat posibilitatea amenajării unui spaţiu temporar de sacrificare la nivelul fermelor. Totuşi, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţeană aprobă funcţionarea unui astfel de spaţiu doar dacă sunt asigurate la nivelul fermei facilităţi, astfel încât să fie respectate regulile de igienă, de bunăstare a animalelor şi de eliminare a subproduselor nedestinate consumului uman, rezultate în urma sacrificării. Totodată, trebuie asigurată supravegherea sanitară, prin medicii veterinari oficiali, pentru controlul animalelor şi al cărnii.

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Comunicat. Clarificări cu privire la solicitările de eliberare de abonamente gratuite pentru elevi

C.P. Avand in vedere numeroasele  solicitari  ale cetatenilor privind elibererarea de abonamente gratuite pentru elevi, ...