Ioan Becali a dat multe lovituri în perioada de glorie pe care a avut-o ca impresar. Și care a coincis cu vremea „Generației de Aur”. Machidonul a reprezentat interesele lui Gică Hagi, Florin Răducioiu, Dan Petrescu sau Gică Popescu. De asemenea, el e fost și reprezentantul lui Hristo Stoichkov, cel mai bun fotbalist din istoria Bulgariei, câștigător al „Balonului de Aur” în anul 1994, atunci când naționala sa a jucat finala mică a Mondialului din Statele Unite ale Americii.

A fugit în RFG și a preluat afacerea lui Dan Alban, după decesul acestuia

Ioan Becali a fugit în RFG înainte de Revoluție și a fost șoferul celebrului Dan Alban, zis „Albanezul”. Un personaj uns cu toate alifiile, foarte puternic în zona interlopă a anilor ’70 – ’80. A fost un impresar extrem de influent imediat după Revoluție, atunci când fotbaliștii români e vindeau ca pâinea caldă și dădeau de bani adevărați, în Occident. Însă, o tragedie a făcut ca Alban să moară în Italia, în 1991, după un accident auto. În timpul unei vizite pe care o făcea în „Cizmă”, alături de Ioan Becali (șoferul său) și Cornel Dinu, pentru a discuta diverse probleme cu Dan Petrescu și Florin Răducioiu.

Becali a preluat afacerea și, alături de fratele său, Victor, a dat mari lovituri, cu ajutorul unor fotbaliști care participau la Mondiale și Europene. Însă, Giovanni a avut și momente de neinspirație. În sezonul 2002 – 2003, Laszlo Boloni antrena la Sporting Lisabona și câștigase campionatul. Într-o discuție avută cu Becali, i-a transmis impresarului că, la echipa sa sunt doi puști excepționali. Pe primul îl cheamă Quaresma, pe cel de-al doilea, Cristiano Ronaldo.

Becali nu a fost convins de Ronaldo ca să-i cumpere un Porsche Carrera

Ajuns la Sporting, acolo unde om de bază era și Marius Niculae, Becali s-a convins după un antrenament al echipei mari că Boloni nu greșea. Quaresma și Ronaldo aveau mare potențial de dezvoltare. Așa că a încercat să-i facă să semneze contracte de reprezentare. Primul fotbalist a cerut 50.000 de euro. Bani mulți, pe care Giovanni a refuzat să-i plătească. În vârstă de 18 ani, Cristiano a cerut un Porsche Carrera, ca să semneze. Dar, agentul român nu a fost de acord și totul a căzut. Ulterior, Ronaldo avea să-l facă mare pe impresarul Jorge Mendes, conaționalul său. Cel care îl reprezintă de mulți ani și pe tehnicianul Jose Mourinho. Cristiano a devenit unul dintre cei mai buni fotbaliști din istorie, în timp ce Quaresma, cu nimic mai prejos, ca talent, în perioada junioratului, nu și-a atins potențialul, chiar dacă a trecut pe la Barcelona, FC Porto sau Inter Milano.
Sursa: evz.ro