Acasă » EVENIMENT » Cum îi bagă în datorii creșterea pensiilor pe vârstnici. ”Aproape un milion de oameni nu vor beneficia de ajutor din partea statului”
pmp

Cum îi bagă în datorii creșterea pensiilor pe vârstnici. ”Aproape un milion de oameni nu vor beneficia de ajutor din partea statului”

Creșterea pensiilor și a alocațiilor pentru copii și acordarea unor ajutoare financiare persoanelor nevoiașe ar trebui să fie măsuri care să îi ajute pe românii care depind exclusiv de aceste venituri.

Întotdeauna, orice ban în plus reprezintă un motiv de bucurie pentru cel care îl primește. Însă, întrebarea este dacă această creștere nu îi încurcă mai mult pe cei care s-ar fi încadrat și la ajutoarele oferite pentru plata facturilor sau pentru primirea cardurilor alimentare.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat oficial, în seara zilei de luni, 21 noiembrie, că în sedinţa de coaliţie s-a decis creşterea punctului de pensie cu 12,5%, începând cu 1 ianuarie, astfel că acesta va avea valoarea de 1.784. Liderii coaliției au mai convenit ca de două ori pe an să se acorde ajutoare pentru pensionarii cu pensii mai mici de 3.000 de lei.

Și alocațiile copiilor vor crește de la 1 ianuarie 2023.

”Creșterea pensiilor, ca un banc cu Radio Erevan”

Analistul economic Adrian Negrescu a explicat într-un interviu pentru Ziare.com, adevăratul mecanism al creșterii pensiilor și al acordării de ajutoare pentru cei săraci.

”Creșterea pensiilor e ca o știre la Radio Erevan. Pensiile nu cresc, în România, dimpotrivă scad. Statul continuă să le dea pensionarilor cu o mână și să le ia cu două. De ce? Pentru că indexarea pensiilor nu acoperă rata inflației din 2022 și nu o acoperă nici pe cea din 2023. Astfel că pensionarii vor pierde bani cu această ocazie, la fel cum au făcut-o în ultimii trei ani.

Indexarea punctului de pensie cu 198 de lei reprezintă doar o picătură într-o mare de probleme pentru pensionari, mai ales cei care au pensia minimă de 1.000 de lei pe lună. Pentru că mulți dintre ei vor continua să fie dependenți de aceste ajutoare oferite de statul român într-o perioadă în care inflația le va mânca și mai mult din banii pe care îi au.

Devenim, din păcate, un stat de asistați sociali, un stat în care guvernul, fără niciun criteriu elocvent, bazat pe niște estimări financiare și sociologice. Împarte ajutoare după criterii absolut arbitrare cum este cel legat de vârsta pensionarilor. Vor primi ajutor pensionarii care au peste 60 de ani și au o anumită pensie. Este o discriminare a pensionarilor care va avea consecințe sociale destul de grave, din punctul meu de vedere”, a explicat Adrian Negrescu.

  • Guvernul a hotărât cine ce bani va primii în 2023

Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a premierului Nicolae Ciucă, ”pentru pensiile pe contributivitate, am decis creșterea punctului de pensie cu 12,5% începând cu data de 1 ianuarie 2023. Noua valoare a acestuia va fi, astfel, de 1.784 de lei.

Totodată, anul viitor vom continua acordarea unui sprijin țintit pentru pensionarii cu pensii mici, astfel:

  • 1.000 de lei pentru pensiile sub 1.500 de lei,
  • 800 de lei pentru pensiile între 1.501 și 2.000 lei,
  • 600 de lei pentru pensiile între 2.001 și 3.000 de lei

Sumele vor fi împărțite în două tranșe care se vor acorda semestrial pe parcursul anului 2023.

Persoanele care au pensii mai mici de 1.700 de lei vor primi și anul viitor voucherele sociale de 250 de lei, o dată la două luni, pe tot parcursul anului.

Vom acorda un sprijin de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie, pentru pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani şi care au pensii mai mici de 2.000 de lei.

Această sumă va fi împărțită în două tranșe pentru a acoperi cheltuielile din iarna aceasta și din iarna viitoare”.

Continuare pe Ziare.com Cum îi bagă în datorii creșterea pensiilor pe vârstnici. ”Aproape un milion de oameni nu vor beneficia de ajutor din partea statului”

About Redacția

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Conferință de presă PRO România Pașcani. Analiză și concluzii după alegerile locale

Astăzi, reprezentanții PRO România Pașcani au susținut o conferință de presă, așa după cum obișnuiesc ...