Este criză în sistemul educațional din România! Acest lucru este demonstrat de cifrele îngrijorătoare publicate de Ministerul Finanțelor. Potrivit acestora, numărul angajaților din Educație a scăzut cu 25.415 din ianuarie.
Experții trag un semnal de alarmă și spun că tinerii nu mai sunt interesați să muncească în acest domeniu, deoarece nu mai este o meserie “la modă”. Profesorii cu ani întregi de experiență în spate explică însă că mai sunt și alte motive care îi îndepărtează pe cei ieșiți de pe băncile facultății.
Datele publicate de Ministerul Finanțelor arată că, doar în primele opt luni ale anului, numărul angajaților din sistemul public a scăzut cu peste 23.500. Acest lucru scoate la iveală faptul că tinerii nu mai sunt atrași să lucreze în domeniul educațional. Profesorii însă motivează această tendință prin faptul că sistemul încă mai are numeroase probleme de rezolvat.
”Din punctul meu de vedere, a fi profesor nu este o simplă meserie, ci în primul rând o vocație. În ziua de azi nu mai este suficient ca profesorul doar să furnizeze informație elevilor, cadrul didactic trebuie să fie un bun pedagog și să fie capabil să se aplece asupra nevoilor elevilor. Informația este foarte ușor de accesat… există materiale, cărți, siteuri, nu acolo este problema. Problema este că discutăm despre o meserie vocațională. Pentru a putea să te gândești la a deveni profesor, tu ca tânăr trebuie să ai însușite niște calități, deprinderi, trebuie să ai o anumită educație și o anumită perspectivă asupra a ceea ce înseamnă să fii școlit. Ce se promovează în societatea actuală? Să faci bani cât mai ușor, dacă se poate nefăcând nimic, eventual stând acasă pe fotoliu în fața calculatorului… devii vedetă dacă ești pe anumite siteuri deocheate, ești respectat doar dacă ai bani, eventual obținuți cât mai ilegal”, a declarat Flavian Georgescu, profesor de matematică la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București și antrenor al lotului de olimpici la matematică, pentru Ziare.com.
Continuarea AICI