Acasă » REGIONAL » Iasi » Demisie surpriză la vârful judeţului. Dispare cel mai anonim, bolnav și bine plătit subprefect din Iași
thomplast

Demisie surpriză la vârful judeţului. Dispare cel mai anonim, bolnav și bine plătit subprefect din Iași

Prima femeie subprefect la Iaşi şi-a depus demisia. Informaţia nu ne-a fost confirmată oficial până la închiderea ediţiei, iar Valentina Iosub nu ne-a răspuns apelurilor şi nici mesajelor.

Surse de la Casa Pătrată susţin însă că au mai existat două porniri de acest fel, dar că, de data aceasta, actualul subprefect e decis să se întoarcă la funcţia de pe care a fost detaşat la Iaşi: secretar la Tătăruşi. Preşedintele PSD, Maricel Popa, ne-a declarat, la rândul său, că „a auzit ceva“, dar că „nu Organizaţia Judeţeană a PSD decide, ci Ministerul Afacerilor Interne va numi succesorul Valentinei Iosub“. În ceea ce o priveşte pe Iosub, „este în concediu, plecată din ţară“, a adăugat preşedintele PSD Iaşi.
Potrivit Codului administrativ, „demisia produce efecte juridice la 30 de zile calendaristice de la înregistrare“. Este, practic, termenul în care demisionarul poate să renunţe, dar „renunţarea la demisie poate fi făcută numai prin acordul părţilor“, în acest interval de 30 de zile, menţioneză articolul 523 al Codului.
Aşadar, succesorul în această funcţie nu va fi numit oficial până la toamnă. De altfel, cazuri similare au mai fost în istoria conducerii Prefecturii ieşene. Dan Cârlan a fost desemnat prefect printr-o hotărâre de guvern emisă pe 19 august 2014, dar publicată în Monitorul Oficial abia pe 1 septembrie. Instalarea în funcţie s-a făcut trei zile mai târziu. Pe atunci însă nu exista un Cod administrativ.
Numită în funcţie la începutul lunii august 2017, Valentina Iosub a atras repede atenţia mass-media după încasarea unei prime de instalare de 30.000 de lei. Prima era justificată de detaşarea ei la Iaşi din funcţia de secretar al Primăriei Tătăruşi. Pe parcursul celor doi ani, subprefectul a fost mai puţin vizibil în afara Casei Pătrate, dar i s-a reproşat şi numărul mare de zile de concediu, de odihnă şi medical, efectuate. Ca o premoniţie, cu doar câteva zile în urmă, ea ne spunea că postul ocupat este temporar şi că, „poate, alt subprefect va gândi altfel. Eu am activitate în ceea ce priveşte serviciile din cadrul instituţiei, eu coordonez întreaga activitate“. 
Cine va veni în locul Valentinei Iosub? Cel mai probabil, noul subprefect va fi Constantin-Adrian Blănaru. Consilier superior la APIA Neamţ, aflat ieri în mijlocul unui scurt concediu şi blocat într-un ambuteiaj în zona Sibiului, Blănaru ne-a explicat că nu ştie mai multe decât noi, dar că situaţia se va lămuri săptămâna viitoare, când se va întoarce din vacanţă.
În vârstă de 47 de ani fără trei săptămâni, Constantin Blănaru are un CV bogat: 20 de ani de carieră universitară, care se suprapun parţial cu funcţii în administraţia ieşeană, la Consiliul Judeţean, la Direcţia Regională de Finanţe şi în Primăria Iaşi, ca director general, respectiv administrator la Compania de Transport Public. De un an şi jumătate, este consilier superior la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, Centrul Judeţean Neamţ.

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Tânăr înjunghiat mortal la Neamț. Agresorul a sunat la 112 și și-a anunțat fapta

Atac sângeros în județul Neamț. Un tânăr și-a pierdut viața după ce a fost înjunghiat. ...