Acasă » REGIONAL » Iasi » O nouă criză de sânge la Iaşi: numărul de donatori, sub jumătate
nomad

O nouă criză de sânge la Iaşi: numărul de donatori, sub jumătate

Chiar dacă vara este aproape pe sfârşite, problemele cu stocurile de la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Iaşi par departe de a se termina.

Pentru că numărul donatorilor este tot mai scăzut, conducerea unităţii a cerut din nou ajutorul în mediul online pentru a reîntregi rezervele de sânge. Conform acestora, stocul este aproape inexistent, şi există riscul ca, dacă lucrurile vor continua astfel, spitalele să nu mai aibă sânge pentru a putea opera. „Suntem îngrijoraţi de soarta celor care aşteaptă să le venim în ajutor. Stocul de sânge este aproape inexistent. Fără ajutorul dumneavoastră, donatori cu inimă mare, noi nu putem face miracole. Vă aşteptăm zilnic, în cursul săptămânii, la Centru. Şi nu uitaţi că, din păcate, bolnavii nu îşi pot lua vacanţă. Să ne bucură că suntem sănătoşi şi putem să-i ajutăm pe cei aflaţi în suferinţă“, au scris reprezentanţii Centrului de Transfuzii Iaşi.

Centrul s-a confruntat întotdeauna cu probleme legate de numărul mic de donatori, însă în ultima vreme, în perioada verii, criza de sânge s-a acutizat. Pentru ca rezerva de sânge să nu se epuizeze, ar trebui să existe zilnic cel puţin 80 de donatori, însă de cele mai multe ori numărul acestora atinge cu greu jumătate. Pot să doneze sânge persoanele cu vârste cuprinse între 19 şi 60 de ani, care nu au suferit nicio intervenţie chirurgicală în ultimele şase luni, care au peste 60 de kilograme, tensiunea arterială sistolică între 100 şi 180 mmHG şi pulsul regulat, între 60 şi 100 bătăi pe minute.

Înainte de donare, cu cel puţin 48 de ore, nu este permis consumul de băuturi alcoolice, consumul de grăsimi şi nici urmarea unui tratament pentru anumite boli, menţionate pe site-ul CRTS. De regulă, timp alocat unei persoane pentru donare este de aproximativ o oră jumătate, de la înregistrare până la procesul propriu-zis, iar cantitatea de sânge extras este de 450 de mililitri. Cei care vor să doneze trebuie să meargă la sediul CRTS de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 21, mai sus de Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi, de luni până vineri, în intervalul orar 7-13.

Sursa ziaruldeiasi.ro

G&B beton

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Primele demersuri pentru asfaltarea a două drumuri printre care cel dintre Ruginoasa și Heleșteni

Reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Podurilor vor semna astăzi contractul cu firma ...