Acasă » REGIONAL » Moldova » Demisii la RAGCL. Nici o speranta pentru redresarea unitatii. Deciziile politice au impins regia in prapastie
thomplast

Demisii la RAGCL. Nici o speranta pentru redresarea unitatii. Deciziile politice au impins regia in prapastie

 

Problemele financiare sunt tot mai mari pentru Regia Autonoma de Gospodarire Comunala si Locativa Pascani (RAGCL). Cei din conducerea municipalitatii nu au nici o strategie pentru unitatea de termoficare iar aceasta continua sa se scufunde tot mai tare in hosul financiar. In tot acest timp, circa 2400 de familii care depind inca de caldura si apa calda prin sistemul centralizat risca sa ramana in mijlocul iernii in frig. Mai mult decat atat, si sectorul de transport in comun risca falimentul.

Potrivit directorului tehnic din cadrul RAGCL, Sorin Nacuta, au fost propuse mai multe variante celor de la Consiliu Local si Primarie pentru a se evita o asemenea situatie insa, spune acesta, tot timpul discutiile s-au rezumat la decizii politice.

 

“Mi-am dat demisia din Consiliu de Administratie pentru ca tot le-am propus variante pentru imbunatatirea activitatii regiei iar ei (primarul Dumitru Pantazi, Gica Zanet – administrator public si Gelu Nedelcu – director general RAGCL – n.r.) faceau glumite cu tente politice. Acum, ne aflam pe marginea prapastiei! S-a semnat contractul cu noul furnizor de gaz care ne cere plata in avans. Practic, in luna ianuarie trebuie sa dam 12 miliarde de lei vechi acestuia, bani pe care nu-i avem. Vechiul furnizor acceptase o esalonare a datoriei numai sa mearga domnul primar sa se inteleaga cu el. Era vorba de o garantie verbala, atat. Dar a refuzat domnul primar. A ales varianta proasta”, a declarat Sorin Nacuta.

 

Directorul tehnic a mai explicat faptul ca productia pe luna noiembrie si decembrie a regiei a fost mai mica decat factura venita de la furnizorul nou de gaz. Practic, unitatea de termoficare se afla in incapacitate de plata. „Nu se ia nici o decizie. Tot am solicitat ceva concret. Cea mai proasta decizie este indecizia. Trebuiau anuntati cetatenii din timp sa stie si ei la ce sa se astepte. Acum doi ani de zile am facut un proiect cu pierderile induse. Cei de la Ministerul Dezvoltarii ne-au sprijinit in realizarea acestuia. Se primeau bani de la Minister pentru achitarea datoriilor. Dar primaria Pascani spunea ca este ilegal. Asta in contextul in care cei de la Minister au zis ca au mai existat astfel de proiecte in alte localitati din tara si este perfect legal. Nu au avut curaj cei de la Primarie sa ia o decizie si nici acum nu au”, a mai concluzionat Nacuta.

 

Demisii printre instalatori

 

Mai bine de jumatate din numarul de instalatori din cadrul RAGCL – ului au ales alte firme. Din pricina faptului ca nu-si primesc salariile la timp si nu exista nici o stabilitate cu privire la situatia financiara a unitatii, acestia au ales sa demisioneze.

„Intr-adevar ne pleaca oamenii. In cursul anului trecut au plecat vreo 9 instalatori din 18. Si pleaca cei buni, meseriasii. Au plecat si din operatori societati precum ApaVital sau EON. Sunt oameni seriosi, cu meserie, care nu stau sa astepte sa se trezeasca unii sa ia o decizie. Va dati seama, salariile nu se mai iau la timp, de cresteri nici nu mai exista vorba, oricat de bun ar fi muncitorul. Nu avem bani. Spre exemplu zilele trecute abia s-a dat avansul pe luna decebrie, care trebuia platit pe data de 27 a lunii trecute. Ii inteleg, au rate, au copii de intretinut, etc. Altii stau in birou (referire la Gelu Nedelcu – n.r.) dar eu merg pe teren si discut cu ei”, precizeaza directorul tehnic Sorin Nacuta.

 

Sectorul de transport in comun, din profit in colaps financiar

 

Probleme se inregistreaza si la sectorul de transport in comun de care raspunde tot cei de la RAGCL. Daca in anii precedenti acest sector se afla pe profit, la ora actuala se afla in colaps. Acest aspect se intampla tot in urma unor directive transmise de catre cei de la Primarie directorului general Gelu Nedelcu si respectate cu desavarsire de acesta. „Daca va aduceti aminte in decembrie 2017 s-a cerut actualizarea tarifului pe considerente economice. A fost o balbaiala politica si la consilierii din PSD cat si la cei din PNL. Nu ne-au ascultat si nu au aprobat planul nostru. Le-am explicat ca la productia pe care o inregistram si la cat s-a taiat din tarif o sa existe o gaura in octombrie in bugetul regiei de circa 700 000 lei si nu o sa avem de unde plati gazul. Domnul primar Dumitru Pantazi a zis ca o sa discutam atunci. Noi am facut esalonarea la gaz si am prins suma de 600.000 in speranta ca vor avea solutii, ca asa au promis. Cand am ajuns la plata sumei, Primaria a spus ca doar nu vrem sa achite ei banii astia. Nu au ascultat deloc de noi, cei din conducerea regiei. Acum, la sectorul transport sunt deja trei facturi neachitate de 1,2 miliarde de lei vechi pentru consumul de motorina. Avem sase autobuze vechi, care se alimenteaza la trei zile cu cate un rezervor de 300 litri, mai ales ca si consumul este mare. Nu s-au achitat facturile pentru ca, la fel, au venit noi directive de la domnul primar impreuna cu domnul Gica Zanet. Au zis sa nu platim salarii si nici o factura in afara celor de la furnizorului de gaz, ca nu cumva sa se inchida caldura. Nu mai spun ca sunt presiuni tot mai mari din partea angajatilor cu privire la faptul ca nu isi iau salariile integrale. Toate deciziile luate de catre cei de la Primarie au fost luate cu piciorele”, a conchis Sorin Nacuta, directorul tehnic RAGCL Pascani.

Din semnalele pe care le avem reiese faptul ca se doreste ca regia de termoficare sa se inchida. Astfel ca cei care sunt inca bransati la regie vor fi nevoiti in viitorul apropiat sa-si monteze centrale de apartament. Mai grav este faptul ca este posibil ca din februarie sa nu se mai furnizeze caldura si apa calda datorita faptului ca nu sunt bani pentru achitarea facturilor catre noul furnizor de gaz.

 

(Visited 3 times, 1 visits today)

About Catalin MIHAILA

Jurnalist

Un comentariu

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Bărbat din Sirețel prins conducând o mașină după ce a consumat alcool

Polițiștii din cadrul Secției nr. 6 Poliție Rurală Pașcani au depistat, pe DJ 281, în ...