Acasă » ECONOMIC » Afaceri » Diferența între PFA și SRL. Ce este mai bine să alegi, după schimbările majore din 2024
pmp

Diferența între PFA și SRL. Ce este mai bine să alegi, după schimbările majore din 2024

Cosmin Dumitrașcu, expert contabil, a explicat în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN cum pot face românii cea mai bună alegere, ținând cont de modificările apărute la început de an.

Potrivit acestuia, mulți români au fost speriați de știrile care anunțau creșterea taxelor și au decis să renunțe la PFA.

”În momentul în care vii și spui că taxele și impozitele cresc cu data de 1 ianuarie, implicit populația capătă un iz de panică. Și atât timp cât în social media sau la televiziuni se menționează ideea că taxele și impozitele persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale sau întreprinderilor familiale, care se situează fix în același sistem de impozitare, ce credeți că se întâmplă?

”Merg să îmi fac SRL, pentru că taxele și impozitele la mine cresc și nu vreau să dau taxe și impozite nejustificate”. Dar nu mai bine ai face tu, de exemplu, un calcul care implică activitatea PFA-ului tău sau a întreprinderilor individuale sau a sistemului, a entității tale comerciale, să vezi de fapt ce rentează sau ce nu rentează? Pentru că, în realitate, dacă tu, de exemplu, te-ai pune să faci un calcul și ți-ar reieși ideea că, într-adevăr, taxele și impozitele nu îți cresc, de ce să te gândești să faci așa ceva?

Ca să dau un exemplu, am făcut o comparație pe site-ul Registrului Comerțului, cu radierile din anul 2022 versus radieri din decembrie 2023 la ceea ce privește întreprinderi individuale, PFA-uri, și așa mai departe. Cu privire la persoanele fizice autorizate, au fost în număr de 8.136, iar în decembrie 2023 au fost 11.228.

Cărui fapt se datorează această creștere? De ce a ales lumea să facă acest lucru? Din cauza anumitor fake news-uri, să le numesc. Sau poate chiar, într-adevăr, au considerat de cuviință să treacă la noul sistem al SRL-ului. Dar 40% mi se pare enorm. Într-adevăr, taxele și impozitele la PFA au crescut începând cu 2024. Dar oare chiar așa să fie? Din punct de vedere al impozitării, atât de multe PFA-uri să fie afectate?”, a afirmat Cosmin Dumitrașcu la Antena 3 CNN.

Schimbările în cazul PFA

”Impozitul rămâne același, de 10% la ceea ce se realizează din punct de vedere al câștigului. Spun câștig pentru că, în urmă, am mai spus profitabilitate și lumea a început să sară cu gura pe mine că la PFA nu există profitabilitate, ci doar câștig. E același lucru în realitate. Ceea ce s-a schimbat cu adevărat a fost, într-adevăr, Sănătatea, care se va plăti sănătate, la extra sănătate, la cât mai multă sănătate. În ce constă acest lucru?

În situația în care avem, să presupunem, o persoană fizică autorizată sau, mă rog, o entitate comercială în categoria PFA-urilor, unde aici intră și cabinetele de avocatură, și executorii judecătorești, și experții contabil, toate acele entități comerciale în regim de PFA, Sănătatea se plafonează la 60 de salarii. Ce înseamnă acest lucru? Că până în anul 2023 Sănătatea era raportată la 16,12 sau 24 de salarii minime pe economie. Să luăm un caz concret. Dacă facem un calcul, de 3000 de lei înmulțit cu 6, asta însemna 18000 de lei. 3000 de lei înmulțit cu 12 însemna 36000 de lei. 3000 de lei înmulțit cu 24 însemna 72000 de lei. Concret, un PFA putea să plătească Sănătate la maximum 72000 de lei, indiferent de cât realiza din punct de vedere al câștigului.

Pensia, la fel, plafonată la 12 sau 24 de salarii.

Continuare pe Antena3.ro

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

TikTok se pregătește să lanseze o nouă platformă. Va concura în mod direct cu Instagram 

TikTok se pregătește să-și extindă orizonturile prin lansarea unei noi aplicații dedicată fotografiilor, numită TikTok ...