Acasă » POLITIC » Doar 11.000 de români s-au înregistrat pentru votul în disapora la alegerile prezidențiale
thomplast

Doar 11.000 de români s-au înregistrat pentru votul în disapora la alegerile prezidențiale

Doar 11 mii de români s-au înscris pentru votul în străinătate şi mai au doar o lună la dispoziție pentru a face acest lucru. Site-ul votstrainatate.ro indică în acest moment aproximativ 5.800 de cereri pentru vot la secții de votare din diaspora și aproape 5.300 pentru vot prin corespondență. 

Înscrierile pe site-ul Autorității Electorale Permanente au început la 28 iulie, iar în două săptămâni s-au înregistrat circa 10.000 de alegători. Un număr nesatisfăcător, în opinia președintelui AEP, în condițiile în care în afara granițelor se estimează că ar fi 5 milioane de români. La alegerile europarlamentare din 26 mai au votat în diaspora peste 380.000 de români și mulți alții s-au plâns că nu au putut să-și exercite acest drept din cauza cozilor.

Dacă se păstrează același ritm de înregistrare pentru votul din diaspora înseamnă că la alegerile prezidențiale din noiembrie vom avea parte de aceleași cozi, se plânge președintele AEP.

Termenul-limită pentru înregistrare este 11 septembrie și aceasta este singura modalitate de a evita aglomerația din secțiile de vot.

E important de știut că un alegător din diaspora nu poate opta pentru ambele variante – vot prin corespondență și vot la secția de votare –  astfel că odată ce o persoană s-a înregistrat pentru votul la secția de votare, spre exemplu, după care decide să se înregistreze și pentru votul prin corespondență, prima opțiune va fi anulată.

Românii care în acest moment se înregistrează pentru votul în străinătate, însă la alegerile prezidențiale vor fi în țară vor putea să voteze în România, dar vor fi trecuți pe liste suplimentare. Continuarea pe www.digi24.ro

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

SURSE – PSD se regrupează: strategia pentru anticipate, pensii speciale și SIIJ

Conducerea colectivă interimară a PSD se reunește luni, începând cu ora 10.00, la sediul central ...