Acasă » EVENIMENT » Dopurile care pot pune capac returnării sticlelor reciclabile. Cum trebuie să pregăteşti ambalajele, ca să-ţi iei banii înapoi pe garanţie
pmp

Dopurile care pot pune capac returnării sticlelor reciclabile. Cum trebuie să pregăteşti ambalajele, ca să-ţi iei banii înapoi pe garanţie

Dopurile sticlelor devin şi ele importante atunci când vine vorba de reciclare. Dacă românii ştiu acum că ambalajele trebuie golite şi nespălate, trebuie să fim atenţi şi la dop.

Dacă garanţia pe sticla reciclată este de 0,50 de lei, au apărut supermarketuri cu oferte, care dau românilor până la 1 leu pe ambalaj, ceea ce înseamnă o sumă dublă.

Acţiunea reprezintă o oportunitate valoroasă pentru toți cei interesați să contribuie la protejarea mediului înconjurător și să obțină beneficii financiare în același timp.

Practic, la fiecare achiziție de sticlă de plastic, doză de aluminiu sau sticlă de sticlă din orice magazin, se plătește o garanție de 50 de bani, exclusiv pentru produsele ce poartă logo-ul SGR. În prezent, pe piață se mai găsesc produse fără acest logo, la care cumpărătorilor nu li se percepe garanția de 50 de bani și care nu pot fi returnate la automatele din magazine.

Peste 100 de milioane de ambalaje au fost returnate de către consumatori, ceea ce înseamnă 10 milioane de euro returnați în urma opririi inițiale a garanției. Iar pentru un miliard de ambalaje au fost puse pe piață de către producători în ultimele luni.

Metoda prin care românii pot să păcălească automatele și iau bani pe sticle care nu sunt în program

Un videoclip care circulă pe rețelele de socializare arată cum sticlele nereciclabile pot fi transformate în reciclabile.

Jurnaliștii de la Libertatea au confirmat acest lucru printr-un experiment reușit. Cu toate acestea, această metodă va funcționa doar până pe 30 iunie, când sticlele neeligibile în program vor fi eliminate.

Cu toate acestea, românii au găsit o modalitate de a ocoli Sistemul Garanție-Returnare și de a primi bani pentru aceste produse.

Un utilizator de pe TikTok a postat un videoclip cu o sticlă de plastic fără logo-ul SGR, pe care a lipit un alt cod de bare printat peste cel existent, primind ulterior un voucher de 50 de bani.

Experimentul a funcționat, dar acest lucru nu se va mai întâmpla mai mult timp.

Începând cu data de 1 iulie nu se vor mai putea introduce pe piață produse care intră sub incidența SGR, fără să fie inscripționate cu logoul și codul de bare specific.

Așadar, până la 30 iunie, în piață vor putea circula ambele tipuri de ambalaje, cu sigla SGR, adică purtătoare de garanție, și fără siglă SGR, pentru care nu se percepe garanție, potrivit libertatea.ro.

Dopurile care pot pune capac returnării sticlelor reciclabile. Cum trebuie să pregăteşti ambalajele

După ce consumăm lichidul, este important ca sticla reciclabilă să fie golită total de conținut, dar nu spălată, pentru a nu se deteriora semnul de reciclare.

În plus, forma sticlei trebuie să fie identică cu cea de la raft, pentru ca aparatul RVM să o poată prelua.

De aceea, este important de ştiu că presarea în prealabil a sticlelor poate duce la deteriorarea etichetei și a codului de bare, ceea ce poate face ca sticla să fie refuzată la aparat.

Totodată, dacă dopul sticlei este strâns prea tare, forma sticlei se poate modifica, astfel că oficialii RetuRO recomandă o strângere fermă, dar nu la maximum a dopului.

De asemenea, este bine de știut că pot fi returnate și sticlele al căror capac lipsește, pentru că RetuRO calculează greutatea unui ambalaj atât cu capacul atașat, dar și cu el lipsă.

Totuși, începând cu data de 3 iulie 2024, sticlele din plastic de unică folosință sau materiale compozite care conțin băuturi, cu o capacitate de până la trei litri, trebuie să aibă dopul atașat, în cazul în care este vorba de o sticlă din plastic.

Astfel, măsura vizează sticlele din plastic cu orice tip de conținut, de la apă, băuturi carbogazoase, sucuri la băuturi alcoolice, potrivit green.start-up.ro.

„În Bucureşti, avem capacitatea să numărăm 800 de milioane de pachete, 800 de milioane de containere. 1,8 milioane care pot fi sortate aici.

Acest lucru reprezintă 50% din cerinţele de pe piaţă pentru un an, în România.

În următoarele două luni, vom mai avea centre de sortare în Bacău, Craiova şi Prahova, astfel că vom ajunge la 80% capacitate”, a precizat Gemma Webb, CEO RetuRO. Sursa: Antena3.ro

About Redacția

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Conferință de presă PRO România Pașcani. Analiză și concluzii după alegerile locale

Astăzi, reprezentanții PRO România Pașcani au susținut o conferință de presă, așa după cum obișnuiesc ...