Acasă » REGIONAL » Moldova » Efectul dispariţiei asistaţilor social: barurile săteşti au dat faliment. “Nu-i mai lasă inima să bea”
nomad

Efectul dispariţiei asistaţilor social: barurile săteşti au dat faliment. “Nu-i mai lasă inima să bea”

Odată cu dispariția ajutoarelor sociale, în unele comunități s-au produs schimbări surprinzătoare: s-au închis barurile.

Asta după ce oamenii s-au angajat pe salarii considerabil mai mari decât ajutoarele primite de la stat. Autoritățile locale vorbesc și despre o scădere a micilor infracțiuni și chiar a abandonului școlar.

Acest bar din comuna Costuleni, județul Iași, este închis de aproape un an.

Viorel Ursu, administrator bar„În ultima perioadă, nu au mai fost clienți fideli și nici putere financiară și am închis de tot magazinul.”

Reporter„Clienții dumneavoastră când veneau cel mai mult la bar?”

Administrator bar„Cam de pe 1, în perioada pensiilor sau alocațiilor și ajutoarelor sociale.”

În urmă cu trei ani, în comună erau aproape 260 de asistați social, acum au rămas patru. Peste 200 de oameni s-au angajat în companii din Iași și fac naveta zilnic. În tot acest timp, din comună au dispărut două baruri.

Mirică Dodan, primar comuna Costuleni„Lumea nu mai umblă beată prin comună și au posibilitatea să meargă la muncă. Aveau cont deschis, ajutorul social era deja într-un cont acolo la bar. Banul muncit nu-l mai duce la bar. Infracționalitatea a scăzut. Abandonul familial, abandonul școlar sunt în scădere.”

Mihai Alin, administrator magazin alimentar„Până acum un an, jumătate a fost bar, dar am închis din lipsă de clienți. Nu mai mergea.”

Reporter: „Oamenii sunt mai interesați de produse alimentare decât de alcool?”

Administrator„Nu-i mai lasă inima să cheltuie pe băutură.”

La Dângeni, în județul Botoșani, 385 de oameni luau ajutor social acum șase ani.

Reporter„Cum s-a schimbat viața ta de când te-ai angajat?”

Fost beneficiar de ajutor social„Măcar am un salariu, decât să mă duc cu ziua.”

Reporter„Îți mai petreceai timpul și prin baruri?”

Fost beneficiar„Vai de mine! Mă înhăitam cu prietenii. De ce să nu recunosc?  Mă duceam azi la prășit, iar când mă întorceam, mă duceam cu unul, cu altul la o bere și ne luam cu băutul.”

Acum mai sunt doar șapte beneficiari de ajutor social, iar trei baruri s-au închis din lipsa de clienți. Autoritățile locale au observat inclusiv o scădere a criminalității.

Cătălin Rotundu, primarul comunei Dângeni„Nivelul infracționalității a scăzut foarte mult, cât și consumul de alcool. Sunt două lucruri care au mers concomitent. Pentru că ei merg la muncă, nici măcar nu mai au timp să stea prin crâșme.” Citește mai multe pe știrileprotv.ro

G&B beton

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Rețea uriașă de trafic de migranți descoperită în România prin operațiunea Great Expectations. Sumele plătite pentru un drum în Europa

Poliţiştii de frontieră și DIICOT au identificat un grup organizat specializat în trafic de migranţi, grupa ...