Acasă » LIFESTYLE » Epidemia de gripa: cum te feresti de boala!
thomplast

Epidemia de gripa: cum te feresti de boala!

La debut, gripa nu se diferentiaza cu mult de o raceala obisnuita, insa sunt cateva semnale la care e bine sa fim atenti.

Ministrul Sanatatii, dr. Sorina Pintea, a anuntat ca suntem la un pas ca in Romania sa fie declarata oficial epidemie de gripa.

“Orice om poate sa raceasca si sa faca un pic de febra. O zi, doua, in principiu recomandam sa incerce sa se autotrateze cu un paracetamol, un ceai cald… Dar daca febra dureaza mai mult de 48 de ore, trebuie sa se prezinte la medic.

Medicul de familie, in urma consultului, va lua decizia daca pacientul trebuie directionat mai departe catre un specialist sau nu”, a spus medicul, adaugand ca, pe langa febra care nu cedeaza, pacientul sufera la debutul gripei si dureri de cap si dureri musculare.

Chiar daca suntem deja in plin sezon gripal si vaccinurile puse la dispozitie de Ministerul Sanatatii au fost epuizate, cei care doresc isi pot cumpara vaccinul si si-l pot administra cu ajutorul medicului de familie.

“E bine sa ne vaccinam in orice moment. Pana se termina sezonul e bine sa ne vaccinam”, spune medicul Catalin Apostolescu.

Cum evitam gripa, dar si raspandirea ei

Pentru a limita sansele de imbolnavire si raspandire a virusului, sunt mai multe masuri ce pot fi luate, atat la nivelul autoritatilor, dar si de fiecare dintre noi in parte.

La nivel national, deja au fost luate masuri de protectie, de la limitarea sau interzicerea vizitelor in spitale, la trierea copiilor in scoli si gradinite, cei care prezinta simptome fiind izolati de colectiv.

Dar si igiena personala este extrem de importanta. Principalul mod in care se raspandeste virusul gripal e prin intermediul mainilor murdare. Asadar, spalatul mainilor dupa ce am tusit, stranutat sau atins obiecte care sunt folosite de mai multe persoane este esential in orice situatie, deci si in cazul gripei.

La fel de general valabil, dar util si in ce priveste gripa este stilul de viata sanatos. Alimentatia corecta, odihna si miscarea ne intaresc sistemul imunitar si astfel, chiar daca totusi ne imbolnavim, forma va fi mult mai blanda.

Totodata, evitarea pe cat posibil a zonelor foarte aglomerate limiteaza posibilitatile sa ne imbolnavim.

Daca totusi am luat gripa si e nevoie sa ne deplasam, chiar si doar pana la medic, putem folosi manusi si masti de protectie, iar atunci cand tusim sau stranutam sa folosim un servetel pe care sa-l aruncam apoi la cosul de gunoi.

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Care este greutatea ideală în funcţie de înălţime şi vârstă

Greutatea ideală depinde de la o persoană la alta. Dacă te compari cu prietenii sau ...