Acasă » CULTURAL » Funeraliile regelui Mihai. Trenul regal a plecat spre Curtea de Argeș (UPDATE)
pmp

Funeraliile regelui Mihai. Trenul regal a plecat spre Curtea de Argeș (UPDATE)

 

Funeraliile Regelui Mihai I au început, sâmbătă, la Palatul Regal, în prezenţa membrilor familiei regale a României, a reprezentanţilor a zeci de case regale din întreaga lume, a preşedintelui Klaus Iohannis, a premierului Mihai Tudose, a preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, a membrilor corpului diplomatic, a reprezentanţilor cultelor religiase. După o ceremonie religioasă desfăşurată în Sala Tronului, sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a fost depus pe un catafalc în Piaţa Palatului, iar după un nou ceremonial religios şi militar, sicriul a fost aşezat pe un afet de tun şi cortegiul funerar a părăsit Piata Palatului Regal îndreptându-se către Catedrala Patriarhală. Slujba de înmormântare a Regelui Mihai, care a fost oficiată la Patriarhie de către PF Daniel împreună cu un sobor de preoţi, s-a încheiat.

 

UPDATE ORA 15:15

 

Trenul regal care transportă trupul neînsufleţit al Regelui Mihai către Curtea de Argeş a plecat din Gara Băneasa

Trenul regal care transportă trupul neînsufleţit al Regelui Mihai către Curtea de Argeş a plecat din Gara Băneasa, în aplauzele sutelor de oameni prezenţi pe peron.

Cortegiul funerar s-a deplasat la Gara Regală Băneasa, pe ruta Piaţa Unirii, Piaţa Universităţii, Piaţa Romană, Arcul de Triumf, Şos. Kiseleff, Şos. Bucureşti-Ploieşti. Pe tot traseul, oamenii aflaţi pe trotuare au aplaudat, au strigat ”Regele M ihai” şi au aruncat cu flori în faţa cortegiului.

De la Arcul de Triumf, cortegiul a fost însoţit şi de un pluton de cavalerie a Jandarmeriei. La Gara Băneasa, sute de oameni au întâmpinat cortegiul tot cu aplauze şi flori.

Trenul Regal a plecat spre Curtea de Argeş. Călătoresc în Trenul Regal Custodele Coroanei şi membrii Familiei Regale a României.

Trenul Regal va circula cu viteză redusă în următoarele localităţi: Chitila – Titu – Piteşti.

 

UPDATE ORA 14:10

 

Cortegiul funebru se deplasează la Gara Regală Băneasa

Ruta urmată: Piaţa Unirii, Piaţa Universităţii, Piaţa Romană, Arcul de Triumf, Şos. Kiseleff, Şos. Bucureşti-Ploieşti.

 

UPDATE ORA 13:50

 

Slujba de înmormântare a Regelui Mihai, de la Patriarhie, s-a încheiat. Patriarhul şi-a exprimat regretul că actuala catedrală este prea mică

Slujba de înmormântare a Regelui Mihai, care a fost oficiată la Patriarhie de către PF Daniel împreună cu un sobor de preoţi, s-a încheiat. La slujbă au asistat membrii familiei regale, reprezentanţii caselor regale din întreaga lume şi oficialii statului român. Patriarhul şi-a exprimat regretul că actuala catedrală este prea mică.

Pe Dealul Mitropoliei şi la slujba de la Catedrala Patriarhală au avut acces doar membrii familiei regale, reprezentanţii caselor regale din întreaga lume şi oficialii statului român.

Înaintea începerii slujbei, Patriarhul Daniel a spus: ”Regretăm că această catedrală este prea mică şi nu pot fi prezenţi tot cei care ar fi dorit”. El a menţionat însă că slujba poate fi auzită în difuzoare.

Slujba a durat aproximativ o oră, iar la final Patriarhul a evocat personalitatea Regelui Mihai.

În continuare, cortegiul funebru se va deplasa la Gara Regală Băneasa, pe ruta Piaţa Unirii, Piaţa Universităţii, Piaţa Romană, Arcul de Triumf, Şos. Kiseleff, Şos. Bucureşti-Ploieşti.

Sicriul cu corpul neînsufleţit al Majestăţii Sale va fi transportat la ora 14.40 cu Trenul Regal de la Bucureşti la Curtea de Argeş. Vor călători în Trenul Regal Custodele Coroanei şi membrii Familiei Regale a României. Prezenţa presei şi a publicului va fi permisă la Gara Regală Băneasa.

Oficialii statului român şi reprezentanţii caselor regale veniţi pentru înmormântarea Regelui Mihai nu vor merge şi la Curtea de Argeş.

 

UPDATE ORA 12:40

 

A început slujba de înmormântare de la Catedrala Patriarhală

După sosirea cortegiului funerar la Catedrala Patriarhală, a început slujba de înmormântare oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Publicul şi presa nu au acces în catedrală.

 

UPDATE ORA 12:18

 

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a ajuns la Patriarhie

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a ajuns la Patriarhie, unde va fi oficiată slujba religioasă de către PF Daniel. Cortegiului funerar i s-au alăturat zeci de mii de oameni pe traseul de la Piaţa Palatului până în Dealul Mitropoliei.

Pe traseu, oamenii au aplaudat, au strigat ”Regele Mihai” şi ”Regele şi patria” şi au aruncat flori în calea cortegiului. Sunt oameni de toate vârstele, foarte mulţi fiind tineri şi numeroşi părinţi împreună cu copiii lor.

 

UPDATE ORA 11:20

 

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai se îndreaptă spre Catedrala Patriarhală

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a fost aşezat pe un afet de tun şi cortegiul funerar părăseşte Piata Palatului Regal îndreptându-se către Catedrala Patriarhală.

Miile de oameni care asistă la ceremonial au aplaudat şi au strigat ”Regele Mihai”, ”Monarhia salvează România” şi ”Jos comuniştii!”. Cortegiul funerar a pornit spre Patrahie.

 

UPDATE ORA 10:59

 

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai, aşezat pe catafalc în Piaţa Palatului Regal. Mii de oameni asistă la slujbă

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a fost aşezat pe catafalc în Piaţa Palatului Regal, unde mii de oameni asistă la slujba oficiată de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române alături de un sobor de preoţi.

Funeraliile Regelui Mihai I au început, sâmbătă, la ora 10.25, la Palatul Regal, în prezenţa membrilor familiei regale a României, a  reprezentanţilor a zeci de case regale din întreaga lume, a preşedintelui Klaus Iohannis, a premierului Mihai Tudose, a preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, a fostului şef al statului Emil Constantinescu, a membrilor corpului diplomatic, a reprezentanţilor cultelor religioase.

Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române alături de un sobor de preoţi au oficiat un scurt serviciu religios în Sala Tronului de la Palatul Regal.

Apoi, sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai, cu stindardul regal şi cu Coroana de Oţel au fost scoase din Palatul Regal în Piaţa Palatului, în următoarea ordine: semnal de trompetă unic, un soldat care poartă crucea, clerul ortodox, sicriul purtat de opt militari, urmat de Majestatea Sa Custodele Coroanei şi Alteţa sa Regală Principele Radu. Au fost interpretate marşuri funebre şi au fost trase clopotele de la toate bisericile din împrejurimi.

Mii de oameni au venit să asiste la ceremonial.

Sicriul cu corpul neînsufleţit al Regelui Mihai a fost aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal, iar un al doilea semnal funerar de trompetă a marcat începerea ceremoniei religioase şi militare.

 

UPDATE ORA 10:00

 

La această oră, are loc un scurt serviciu religios în Sala Tronului de la Palatul Regal

Slujba este oficiată de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române alături de un sobor de preoţi.

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Un drum din Copou a fost blocat! Colaboratorii dezvoltatorului Lucian Caras au blocat strada Antonin Ciolan -FOTO

O stradă din zona Copou a fost blocată de un protest al unor firme care ...