Acasă » ECONOMIC » Afaceri » Guvernul interzice vânzarea porcilor din gospodăriile românilor printr-o portiţă legislativă
pmp

Guvernul interzice vânzarea porcilor din gospodăriile românilor printr-o portiţă legislativă

ANSVSA îi asigura luni pe români că își vor putea sacrifica fără probleme porcii înainte de Crăciun, în propriile gospodării, şi că vor putea comercializa carnea, dar a omis să facă o precizare esenţială.

În realitate, o condiție impusă prin modificarea Ordinului nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, este exact cea care exclude de la vânzarea animalelor tocmai porcii din gospodăriile populației. Este vorba despre obligativitatea crotalierii animalelor și înregistrarea în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor, lucru pe care marea majoritate a celor care cresc porci în propriile curți au evitat să le facă.

După ce au interzis total vânzarea porcilor din gospodării, autoritățile au revenit și s-au jurat că susținerea creșterii tradiționale a porcului în gopodării și a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a lor. În acest sens, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a transmis că creșterea, sacrificarea porcilor în gospodăria țărănească și comercializarea acestora nu va fi interzisă și că românii își vor putea sacrifica fără probleme porcii înainte de Crăciun, în propriile gospodării.

 

”ANSVSA va modifica Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, prin introducerea unei prevederi prin care se pot comercializa porcinele din gospodărie numai în condițiile în care un medic veterinar de liberă practică, împuternicit de DSVSA județene, va completa o fișă de examinare clinică, care certifică statusul de sănătate al animalului respectiv (care trebuie să fie identificat și înregistrat în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor – SNIIA). Prevederea are în vedere stabilirea stării de sănătate a animalului care urmează a fi comercializat, astfel încât să împiedice mișcarea animalelor care ar putea contribui la răspândirea virusului pestei porcine africane”, se arată într-un comunicat al ANSVSA.

Chiar și ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a ieșit public să confirme că oamenii își vor putea vinde porcii crescuți în gospodăria țărănească, dar că orice mișcare de porc, valorificare de porc de la persoanele fizice, se va face sub îndrumarea medicului veterinar, sub eliberarea unei adeverințe.

Ca să poți vinde un porc din gospodărie, acesta trebuie să aibă crotalie și să fie înregistrat în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor – SNIIA.

În momentul în care se intenționează tranzacționarea porcului, cetățeanul trebuie să meargă la medicul veterinar, de la care să obțină un certificat în care să fie trecută persoana care vinde și cumpărătorul. Dacă se vinde în alt județ, este nevoie de aviz interjudețean.

”Mai este o piedică în vânzare, să zicem. Nu toate comunele au medic veterinar și, în momentul în care vrei să vinzi porcul, trebuie să aștepți o zi, două, să vină medicul”, a declarat dr. Mihai Terecoasă, potrivit National.ro.

Pe de altă parte, acesta admite că vectorul principal al transmiterii virusului pestei porcine africane este porcul mistreț, care este luat de om și dus la porcul din gospodărie. Tocmai de aceea, măsurile ar trebui îndreptate împotriva porcilor mistreți, nu împotriva zootehniei de subzistență din gospodării.

Sursa: Romaniatv.net

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Circa 3000 mp de spații verzi au fost reabilitate săptămâna trecută la Pașcani

Viceprimarul Cristian Rățoi anunță că săptămâna trecută a fost o săptămână de foc pentru angajații ...