Acasă » REGIONAL » Moldova » Halucinant. Deputatul pășcănean Vasile Axinte a câștigat peste 1 200 000 lei în patru ani. Cum a înflorit averea demnitarului

Halucinant. Deputatul pășcănean Vasile Axinte a câștigat peste 1 200 000 lei în patru ani. Cum a înflorit averea demnitarului

Avere FABULOASĂ obținută de deputatul pășcănean PSD Vasile Axinte într-un singur mandat de parlamentar.

Veniturile acestuia au crescut de peste 20 de ori în cei patru ani de când pășcănenii i-au acordat votul de încredere să-i reprezinte în Parlamentul României.

Axinte și-a actualizat declarația de avere înainte de încheierea mandatului. În anul 2016 – 2017, contul curent al deputatului PSD Pașcani era de 63.903 lei. Acum, spre sfârșitul mandatului de deputat, Vasile Axinte a declarat o sumă de 1.251.999 lei, bani depozitați în același cont.

Cu o activitate parlamentară aproape inexistentă, fostul viceprimar al municipiului Pașcani, actual deputat, Vasile Axinte se poate lăuda cu o avere impresionantă. Din declarația de avere depusă pe anul 2017 reiese faptul că la capitolul „Bunuri imobile” nu deține terenuri. La capitolul „Clădiri”, parlamentarul pășcănean a declarat un apartament dobândit în anul 1991 în suprafață de 54 mp achiziționat prin cumpărare.

În aceeași declarație, Vasile Axinte a declarat că nu deține bunuri mobile (autorisme de orice tip), deși conduce o mașină marca Toyota, nici bunuri sub formă de metale prețioase (aur sau alte obiecte de cult valoroase pe piață).

Ca active financiare, conturi și depozite bancare ce depășește suma de 5 000 EURO, deputatul PSD Pașcani Vasile Axinte a declarat doar un cont curent deschis la o sucursală bancară locală în valoare de 63.903 lei, sumă care a împrumutat-o aproape integral către organizația județeană PSD Iași – potrivit stipulațiilor făcute în documente.

Alte împrumuturi și părți sociale trecute de Vasile Axinte sunt: 300.000 lei/împrumut către SC ROMELADA SRL Pașcani, societate la care acesta deține pachete de părți sociale și 50.000 lei către o persoană fizică, a cărei nume nu este cunoscut.

La capitolul venituri trecute pe anul 2017, Axinte se poate lăuda cu sume provenite din pensie, salar viceprimar al mun. Pașcani dar și deputat, cât și de la cele două societăți pe care le controlează. Este vorba despre ROM-ELADA SRL și GRI ELMET SERVICE SRL. La doar câteva luni după ce a ajuns în Parlamentul României ca deputat, Vasile Axinte completează o nouă declarație de avere în care dispare suma de 63.000 lei, bani dați către PSD Iași.

Încep creșterile de venituri

Dacă suma de 63.000 lei nu mai apare în declarația de avere, nu este o pierdere pentru deputatul pășcănean. Contul curent deschis la o bancă din Pașcani crește, ajungând de la 63.903 lei la 205.000 lei. În această perioadă investițiile directe și împrumuturile rămân la același nivel ca în momentul în care a ajuns deputat, la fel ca și veniturile, exceptând cel de parlamentar în sumă de 2.573 lei și o valoare de 51.878 lei pe dividende la una din firmele pe care le deține. Exact aceeași sumă o primește și soția sa, în același an, tot din dividente la societate, ca venituri din investiții. Pensiile merg la aceeași valoare pe numele deputatului și soției sale, 23.700 lei/an și 11784 lei/an.

Anul 2018  – explozie de bani

În declarația de avere pe anul 2018, la aproape jumătate de mandat ca parlamentar, deputatul pășcănean își crește contul curent substanțial. Este vorba despre suma de 448.000 lei. Valoarea părților sociale din firmele pe care le deține rămân aceleași, dar dispare împrumutul către acea persoană fizică necunoscută, în sumă de 50.000 lei. Venitul declarat de Vasile Axinte ca deputat este de 87.497 lei iar încasările de la firme pe dividende cresc și ele, semn că de când este parlamentar activitățile pe firme sunt tot mai mari iar veniturile sunt pe măsură.

Creștere HALUCINANTĂ a averii deputatului Axinte

În anul 2019, deputatul Vasile Axinte are încasări absoluit uimitoare. Averea acestuia a crescut considerabil de mult față de prima declarație de avere depusă, prin obligație legală. Parlamentarul și-a mai deschis un depozit bancar în anul 2019 în care depune suma de 541.292 lei. La vechiul cont din anul 2008 se mai adaugă o sumă de 334 403 lei, valoarea contului fiind de 113.597 lei. Ca urmare, depozitul bancar este de 654,889 lei, față de 63.903 lei, bani declarați la început de mandat ca parlamentar. Împrumuturile și părțile sociale la firme au rămas la aceeași valoare. Au crescut veniturile din pensii și cel de parlamentar dar au scăzut semnificativ veniturile din dividende la firmele pe care le deține.

Avere crescută de peste 20 ori în patru ani

Deputatul Vasile Axinte își crește averea considerabil. Acesta ajunge să aibă în contul bancar suma de 1.251.999 lei, în contextul în care acum patru ani de zile, înainte de a ajunge în Parlamentul României, avea în cont suma de 603 903 lei. Venitul încasat în ultimul an în urma încrederii obținute de la pășcăneni la alegerile parlamentare este de 120.036 lei. Veniturile încasate din dividende de la firmele pe care le deține nu au mai crescut ci doar pensia pe care o încasează el împreună cu soția acestuia, însă, nesimnificativ comparativ cu averea pe care o deține.

Declarații uimitoare marca Vasile Axinte

Reporterii Jurnalul Regional au încercat să ia un punct de vedere deputatului PSD Pașcani Vasile Axinte vizavi de averea fabuloasă obținută. Întrebat cum a obținut această sumă colosală, parlamentarul a dat pentru început un răspuns cinic. „Din venituri! Dacă te uiți în declarațiile mele vei vedea că acolo sunt scrise toate veniturile. Dacă ai să calculezi o să-ți iasă toată suma”, a precizat Axinte. Acesta s-a grăbit în declarații precizând că se află la volanul mașinii, care, nu apare în declarația sa de avere deși de ani de zile se află în posesia sa. Revenind la declarația sa de avere, veniturile calculate nu însumează cele peste 12 miliarde de lei vechi. „Am și pensie și dividende. Când o să ajungi la 69 ani (vârsta actuală a deputatului – n.r.), ai să te bucuri și tu de suma asta”, spune Vasile Axinte după care revine cu o completare: „ăăă, dacă muncești. Sumele sunt obținute legal și impozitate. Sunt în mașină și conduc, nu mai pot vorbi”, ne-a declarat deputatul PSD Pașcani, Vasile Axinte.

Amintim că Vasile Axinte a fost ales deputat în circumscriptia electorala nr.24 IAŞI, pe 21 decembrie 2016. Deși a promis multe în campanie, Axinte nu a reușit să-și ducă la îndeplinire obiectivele. Deși un politician remarcabil de tăcut, demnitarul pășcănean se face remarcat prin averea dobândită în toți acești ani. Potrivit unor surse PSD, Vasile Axinte își mai dorește un mandat de parlamentar.

axinte 2020
axinte 2016
axinte 2017
axinte 2018
axinte 2019

About Catalin MIHAILA

Jurnalist Redactor - șef

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Componența noului Consiliu Local Municipal la Pașcani. Cristian Rățoi viceprimar?

Consiliul Local Municipal are o nouă componență în urma voturilor acordate de pășcăneni la Alegerile ...