STIRI DE ULTIMA ORA
Acasă » EVENIMENT » Ieşean confirmat cu noua tulpină Delta. “Până la toamnă, varianta va deveni dominantă”

Ieşean confirmat cu noua tulpină Delta. “Până la toamnă, varianta va deveni dominantă”

Tot laboratorul ieşean a mai confirmat ieri opt persoane din judeţul Bacău. Tulpina Delta va deveni dominantă în România până la începutul toamnei, consideră dr. Carmen Dorobăţ

Nouă cazuri de tulpină Delta a noului coronavirus depistate în regiunea Moldovei au creat îngrijorare în rândul cadrelor medicale. Specialiştii anticipează că varianta “indiană” a virusului va deveni în scurt timp dominantă şi în România, nu numai în ţările din UE şi că tulpina Delta va fi cea responsabilă de cel de-al 4-lea val care se aşteaptă. “Nu este tocmai o surpriză că avem în Moldova cazuri de tulpină Delta. Dacă ţin bine minte sunt 57 de cazuri la Piteşti, un focar la Braşov şi iată aproximativ zece cazuri în arealul Iaşului. Se pare că ministrul francez al Sănătăţii avea dreptate când a spus în urmă cu două zile că acest val patru va veni mai repede decât era preconizat. Eu cred că această tulpină Delta va deveni dominantă în scurt timp şi la noi în ţară, nu numai în Europa. Mai exact, până la începutul toamnei. Rata de vaccinare a scăzut, lumea s-a relaxat, iar inevitabilul se va produce. Totuşi, aş vrea să am o notă optimistă, pentru că rata de infectare în România nu ridică probleme deocamdată, deci ne putem bucura de zilele de relaxare, dar evitând zonele galbene şi roşii de pe glob şi păstrând măsurile de protecţie. Ar fi de dorit ca populaţia să înţeleagă în al 12-lea ceas să se vaccineze. Vaccinul este principala măsură de protecţie. Altfel, în septembrie, ne vom întoarce de unde am plecat, la aceleaşi restricţii de circulaţie, la şcoli online sau hibride”, a declarat Carmen Dorobăţ, medic primar la Spitalul de Boli infecţioase.

Referitor la tulpina Delta se ştie că este foarte contagioasă, comparativ cu varianta britanică şi cea braziliană. “A se vedea faptul că, în cazul persoanelor depistate recent a fi infectate, nu toate au venit din alte ţări. Trebuie să ţinem cont că un pacient infectat cu Delta poate transmite virusul în câteva secunde altor opt persoane. Tot despre Delta spun unii specialişti că ar fi mai agresivă, dar agresivitatea unei tulpini este legată de starea sistemului de sănătate. Eu spun că, din punct de vedere medical, suntem pregătiţi pentru valul patru. Dar un element nefavorabil este faptul că autorităţile în drept nu se gândesc preventiv la organizarea sipitalelor non-covid şi nici a zonelor de reanimare, de ATI, astfel încât, atunci când va veni acel val 4 să nu alergăm cu pacienţii dintr-un capăt în celălalt al ţării”, a mai adăugat Carmen Dorobăţ.

Nouă persoane din Regiunea de Nord-Est a ţării au fost confirmate cu infecţia cu tulpina Delta a SARS COV 2. Secvenţierea virusului s-a realizat la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, singurul centru de screening din Moldova, iar rezultatele au fost şi confirmate de Institutul Matei Balş. Primul pacient depistat cu tulpina Delta este un bărbat de 42 de ani din municipiul Paşcani, care s-a întors recent din Irlanda. Dat fiind istoricul de călătorie, precum şi simptomele prezente la internare, s-a decis secvenţierea virusului. Rezultatul a fost confirmat şi de Institutul Matei Balş din Capitală. Pentru că starea bărbatului era gravă, acesta a fost internat la Terapie Intensivă. “Pacientul nu era vaccinat, iar forma de boală era una severă. Dar, datorită îngrijirilor primite în Terapie Intensivă de către o echipă mixtă formată din medici ATI şi infecţionişti, starea sa s-a ameliorat, urmând ca în zilele care vin să fie externat din ATI”, a precizat Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.
Citeste mai multe pe Ziaruldeiasi.ro

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Cetățenii orașului Hârlău rămân fără apă

În scopul igienizării rezervorului de apă potabilă din localitatea Hârlău, de 2500 mc capacitate, joi 23 ...