Acasă » IT / Stiinta » Imagini din satelit. Cel mai mare iceberg al lumii a pornit pe ultimul drum
nomad

Imagini din satelit. Cel mai mare iceberg al lumii a pornit pe ultimul drum

Noi fotografii prin satelit, surprinse pe 23 aprilie, de către Sentinel-1 al Agenţiei Spaţiale Europene arată că din gigantul iceberg numit A-68 s-a desprins o bucată enormă de gheaţă, măsurând în jur de 175 de km2 în timp ce pluteşte pe ape tot mai calde la nord de peninsula Antarctică, informează LiveScience.

Chiar dacă acesta este cel de-al doilea eveniment major de desprindere prin care trece A-68 de când s-a „eliberat” de calota glaciară Larsen C în iulie 2017, recentul eveniment ar putea însemna începutul sfârşitului pentru iceberg, a explicat glaciologul Adrian Luckman pentru BBC. „Presupun că ultima despărţire începe acum, dar fragmentele ulterioare vor rămâne probabil cu noi pentru următorii ani”, a spus Luckman, glaciolog de la Universitatea Swansea din Marea Britanie, care a urmărit progresul lui A-68 din ultimii trei ani.

Adrian Luckman@adrian_luckman

Is this the beginning of the end for Iceberg A68? @ESA_EO captures a 175 sq km piece breaking off on 23rd April. At more than 19 km long, this new iceberg will probably get its own name

Vezi imaginea pe Twitter

De menţionat este că nu este cel mai mare iceberg identificat vreodată, acea onoare îi revine lui B-15, care s-a desprins de Antarctica în anul 2000 şi măsura în jur de 11.000 de km pătrați înainte să se facă „bucăţi”.

În ciuda suprafeței impresionante, A-68 este remarcabil de subţire. „Sunt în continuare surprins de faptul că ceva atât de subţire şi fragil a rezistat atât de mult în largul mării”, a mai spus Luckman.

Sursa: Digi24.ro

G&B beton

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Veteran de război sărbătorit de conducerea Primăriei Pașcani

La împlinirea vârstei de o sută de ani, veteranul de război Vasile N Grecu din ...