Acasă » IT / Stiinta » Impulsurile radio din spațiu devin din ce în ce mai ciudate. Ce spun astronomii

Impulsurile radio din spațiu devin din ce în ce mai ciudate. Ce spun astronomii

Primul semnal radio rapid (FRB) a fost identificat în 2007, și de atunci, s-au detectat sute de astfel de unde rapide și puternice provenind din diverse colțuri ale universului. Aceste explozii, care au loc într-o fracțiune de secundă, pot genera cantități de energie comparabile cu cele create de Soare într-un an sau chiar mai mult, conform unor cercetări anterioare.

Cu toate acestea, astronomii încă au curiozități. Recent, oamenii de știință au identificat un model neobișnuit într-o explozie radio rapidă repetată, cunoscută sub numele de FRB 20220912A. Potrivit ABC News, un studiu publicat în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society detaliază această descoperire, oferind indicii importante pentru cercetători în căutarea identificării sursei acestui fenomen. Totodată, această observație aduce cu sine noi enigme, care necesită soluționare.

Cât durează semnalele radio

Astronomii au identificat explozia utilizând Allen Telescope Array, cunoscută și sub denumirea de ATA, aparținând Institutului SETI din California, echipată cu 42 de antene și situată la Observatorul Radio Hat Creek în Munții Cascade.

Majoritatea semnalelor radio rapide (FRB) eliberează unde radio care persistă doar câteva milisecunde înainte de a dispărea, făcându-le dificil de observat. Cu toate acestea, se știe că unele explozii radio se repetă și emit semnale ulterioare, ceea ce permite astronomilor să urmărească aceste semnale până la galaxii îndepărtate.

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

În prag electoral, Pintilie anunță că se fac demersuri pentru reabilitarea Lacului pășcănean „Peștișorul”

În prag electoral, după trei ani de stagnare, actuala conducere a Primăriei Pașcani anunță într-o ...