STIRI DE ULTIMA ORA
Acasă » ECONOMIC » Intră în vigoare taxele vamale provizorii impuse de UE mașinilor electrice din China
pmp

Intră în vigoare taxele vamale provizorii impuse de UE mașinilor electrice din China

De vineri intră în vigoare taxele vamale impuse de Comisia Europeană mașinilor electrice care sunt importate din China, iar din noiembrie ar putea intra în vigoare varianta definitivă a acestor taxe, dacă discuțiile nu vor duce la alt rezultat. Taxele vor fi între 17 și 38% și se adaugă la cele zece procente din prezent.

Ce taxe vamale vor fi impuse? 17,4% pentru BYD, 19,9% pentru Geely și 37,6% pentru SAIC. Alte companii care au cooperat cu autoritățile UE vor plăti taxe vamale de 20,8%, iar cele care au refuzat cooperarea, 37,6%.

Conform Hotnews, Comisia Europeană anunțase pe 12 iunie rezultatele provizorii ale anchetei deschisă în 2023 pe tema mașinilor electrice importate din China, iar concluzia este că aceste companii beneficiază de subvenții care afectează producătorii de mașini electrice din UE.

De atunci s-au purtat discuții între cele două părți, iar China a discutat separat și cu anumite state influente, încercând să schimbe poziția unor state cu influență.

Discuțiile China-UE vor continua tot mai intens, fiindcă planul UE este ca din noiembrie să intre în vigoare taxe vamale definitive, nu provizorii, precum în prezent.

Se va încerca găsirea unei soluții alternative până în noiembrie și ar putea fi posibil ca o majoritate formată din state UE să blocheze introducerea unor taxe definitive la final de an. Acele taxe așa-zis definitive ar putea fi valabile pentru cinci ani.

Aceste taxe provizorii vor fi colectate doar dacă (și când) vor intra în vigoare cele definitive.

China a spus că va avea reacție la măsura UE și va ridica taxele la unele produse căutate în UE.

Ancheta a ajuns la concluzia că aceste companii chineze care aduc tot mai multe mașini electrice în Europa au beneficiat în țara de origine de subvenții care le dau un avantaj competitiv ilegal în Europa, fiindcă au putut produce la costuri mult mai mici, imposibil de atins dacă nu ar fi existat subvențiile. Estimarea este că mașinile chineze aduse în UE sunt în medie cu 20-25% mai ieftine decât modele cu specificații similare produse de companiile europene.

Aceste subvenții acordate în China reprezintă un pericol pentru companiile care produc mașini full-electrice în UE, spun cei de la Comisie.

Surse: Automotive News, Bloomberg

About Redacția

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Mădălina Bereș și-a anunțat retragerea din activitate, chiar în ziua în care a primit titlul de cetățean de onoare al județului Iași. Campioana olimpică Amalia Bereș și Patricia Cireș au primit și ele distincții din partea CJ

Mădălina Bereș, și-a anunțat retragerea din activitate, chiar în ziua în care a primit titlul ...