Acasă » REGIONAL » Moldova » Investiții de 900.000 euro la Târgu Frumos. Două case au fost date în folosința copiilor din fostul Centru de plasament
nomad

Investiții de 900.000 euro la Târgu Frumos. Două case au fost date în folosința copiilor din fostul Centru de plasament

Potrivit conducerii Consiliului Județean Iași, Maricel Popa, Centrul de Plasament de la Târgu Frumos, al doilea centru de plasament ca mărime din țară, a fost închis. Ultimii copii care mai locuiau aici s-au mutat în casă nouă.
Fundaţia Hope and Homes for Children România (HHC) a asigurat finanţarea nerambursabilă în valoare totală de aproximativ 900.000 euro pentru construcţia și dotarea a patru case de tip familial, cu o capacitate de 12 locuri fiecare.

Două dintre acestea au fost date în folosință anul trecut, iar celelalte două astăzi.
Parteneriatul dintre Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului cu Fundația Hope and Homes for Children Romania a început în anul 2014, când s-au pus bazele unei colaborări pentru dezinstituționalizarea copiilor din centrele vechi de palasament și restructurarea serviciilor de tip rezidențial.
În acest sens, Consiliul Județean și Consiliul Local Târgu Frumos au pus la dispoziție terenurile necesare construirii imobilelor iar Jysk România a donat mobilierul și a decorat locuințele.

“Sperăm ca și acești copii să se adapteze la noile condiții de viață foarte repede și ne dorim ca ceea ce li se întâmplă astăzi să fie primul din lungul șir de evenimente fericite din viața lor.
Calitatea vieții și condițiile de cazare, de care adolescenții vor beneficia aici, vor contribui la dezvoltarea lor ulterioară. Colaborarea cu Fundația Hope and Homes for Children este una specială. Prin implicarea acesteia, reușim să oferim alternative viabile pentru creșterea și educarea copiilor din sistemul de protecție, într-un mediu familial complex. Casele pe care le inaugurăm astăzi, ”Spartanii” și ”Motanul încălțat”, sunt ultimele din cele patru care fundația le-a ridicat pentru închiderea centrului de tip rezidențial de la Târgu Frumos” a spus la Președintele Consiliului Județean Iași
”În centrul de plasament de aici, la începutul colaborării, am găsit 215 copii. Cu ajutorul asistenților sociali am reușit să îi integrăm pe mulți dintre ei în familiile naturale și să le convingem părinții că, dezvoltarea lor trebuie să se realizeze în familia naturală, acolo de unde nici nu ar fi trebuit să plece vreodată. Ceea ce se întâmplă astăzi, prin închiderea centrului rezidențial, nu este un final, este practic un început, începutul unor condiții de viață civilizate, la standarde normale de viață. Cu acești copii ne vom întâlni și după ce vor pleca de aici, de aceea, ne dorim să iî creștem pentru a deveni cetățeni onești, cu care mai târziu să putem stabili parteneriate și în care să avem încredere”, a afirmat Radu Tohătan, managerul departamentului de asistență socială al Fundației Hope and Homes for Children România.

Dezinstituționalizarea copiilor aflați în centrele de plasament aparținând sistemului de protecție specială se numără printre măsurile prevăzute în documentele programatice cu tematică socială de la nivel european, naţional şi judeţean care urmăresc “închiderea instituţiilor de tip vechi şi dezvoltarea de servicii comunitare”.

 

G&B beton

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

O afacere lăsată în ceață de Rareș Bogdan

Au trecut 1 an si fix două luni de când Sorina Matei scria pe blogul său, ...