Acasă » CULTURAL » Educatie » Investiții masive în sistemul educațional din comuna Moțca. Săli de clase moderne și echipamente performante
pmp

Investiții masive în sistemul educațional din comuna Moțca. Săli de clase moderne și echipamente performante

Datorită programului “Dotarea unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe” finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), elevii din comuna Moțca vor beneficia de un sistem de învățământ modern, la standarde europene. Programul este gestionat de Ministerul Educației și este destinat unităților de învățământ preuniversitare, a unităților conexe și a școlilor speciale din subordinea Consiliilor Județene.

În acest sens, directorii de școli au aplicat prin intermediul Primăriei Moțca necesarul de materiale pentru ca sistemul educativ să fie îmbunătățit. Rezultatele sunt mai mult decât bune, majoritatea listelor cu dotările solicitate fiind aprobate spre finanțare.

În altă ordine de idei, Școala Gimnazială Moțca – unitate de învățământ cu personalitate juridică care are în subordine trei structuri: Grădinița cu program normal nr.1 Moțca, Grădinița cu program normal Boureni-Moțca și Școala Gimnazială Boureni-Moțca va dispune de dotări în aparatură și materiale didactice. Se va furniza aparatură modernă digitală pentru dotarea laboratoarelor, mobilier pentru sălile de clase dar și materiale didactice.

Spre exemplu vor fi achizionate 16 laptopuri (15 unități de calcul pentru elevi și unul pentru profesori) având fiecare câte un sistem de operare inclus, 16 aplicații informatice, 16 softuri animații grafice și alte 16 softuri pentru programare. De asemenea se vor finanța câte 16 softuri pentru editare audio, imagini, procesare multimedia, pagini web, etc. Suma alocată în acest sens este de 18.000 euro plus TVA.

Pentru laboratorul de informatică vor fi livrate produse precum tablă interactivă cu suport displey, laptop cadru didactic cu sistem de operare inclus sau 15 laptop elevi care de asemenea vor avea sisteme de operare incluse.

Totodată școala va dispune și de un sistem de sunet, o multifuncțională, cameră video-conferință, softuri etc.

Pentru sălile de clase vor fi furnizate echipamente ca 4 aparate de fotografiat digitale pentru copii și 10 microscopuri digitale.

Astfel, fiecare sală de clasă din cele 9 existente vor beneficia de investiții în sumă de 4.300 euro, adică un total de 37.546 euro plus TVA.

La capitolul dotare cu mobilier pentru sălile de clase se va furniza 280 de pupitre individuale, 14 catedre, 280 de cuiere, 28 dulapuri plus 14 suporturi pentru prezentare planșe. La acest capitol unitățile de învățământ din comuna Moțca vor beneficia de investiții în sumă de 56.000 euro.

Proiectul de modernizare a sistemului de învățământ din comuna Moțca are o valoare de peste 110.000 euro fără TVA, bani ce nu necesită a fi returnați.

Primarul comunei Constantin Serioja Hobincă a spus că este încântat de faptul că sistemul educațional al comunei Moțca se aliniază la standarde europene. Edilul a declarat că va acorda o importanță deosebită acestui segment deoarece educația este pilonul principal al civilizației și dezvoltării continue a calităților umane.

About Catalin MIHAILA

Jurnalist Redactor - șef

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Conferință de presă PRO România Pașcani. Analiză și concluzii după alegerile locale

Astăzi, reprezentanții PRO România Pașcani au susținut o conferință de presă, așa după cum obișnuiesc ...