Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că va demisiona din funcția de președinte, după ce în Parlamentul României a fost demarată procedura de suspendare a sa din funcție. El a spus că recurge la acest gest pentru a scuti România de eventualele efecte negative.
Ads.
Declarațiile făcute de Klaus Iohannis:
Astăzi s-a depus procedura de suspendare a președintelui.
Este un demers inutill, pentru că oricum peste puține luni plec din funcție, după alegerea noului președinte.
Este un demers nefondat, pentru că niciodată, repet, niciodată n-am încălcat Constituția.
Este un demers păgubos, pentru că de aici toată lumea pierde, nimeni nu câștigă.
Peste puține zile, în Parlamentul României se va vota suspendarea mea și România va intra în criză
pentru că se declanșează referendumul de demitere.
Acest întreg demers va avea efecte în plan intern și în plan extern, din păcate.
În plan interne, referendumul va fi unul eminamente negativ, societatea va fi divizată, toată discuția va fi axată doar pe acest lucru. Nu se va discuta despre cum va merge România mai departe, candidații nu vor putea să-și exprime ideile în acest amalgam negativ.
În plan extern, efectele vor fi de durată și negative. Nu va înțelege niciun partener de ce România își va demite președintele, după ce a început procedura de alegere a noului președinte.
Nimeni nu va înțelege un astfel de demers. Vom fi efectiv de râsul lumii.
Demisionez din funcția de președinte. Voi pleca din funcție poimâine, pe 12 februarie. Dumnezeu să binecuvânteze România!
Ce prevede Constituția în cazul vacantării funcției de Președinte al României
(1) Vacanţa funcţiei de Preşedinte al României intervine în caz de demisie, de demitere din funcţie, de imposibilitate definitivă a exercitării atribuţiilor sau de deces.
(2) În termen de 3 luni de la data la care a intervenit vacanţa funcţiei de Preşedinte al României, Guvernul va organiza alegeri pentru un nou Preşedinte.
Sursa: art. 97, Constituția României
Ce spunea Klaus Iohannis despre demisie
La începutul lunii, pe 3 februarie, președintele Klaus Iohannis declara că „pleacă peste câteva luni” din funcție, nefiind motive pentru o eventuală demisie. Tema demisiei sale este des „vehiculată din motive populiste și electoraliste”, mai spunea el.
Între timp, în Parlament a fost demarată procedura de suspendare a sa din funcție.
Camerele reunite vor vota marţi cererea de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis, depusă de Opoziţie, au decis luni Birourile permanente reunite ale Senatului și Camerei Deputaților.
Cererea de suspendare a fost semnată de 178 de parlamentari din POT, AUR, SOS și USR. Este un număr suficient cât să ducă cererea de suspendare în plenul Parlamentului, dar nu de ajuns cât să se aprobe suspendarea.
Pentru ca suspendarea să fie aprobată în plenul reunit, sunt necesare 233 de voturi. Partidele care au inițiat procedura de suspendare au 215 voturi în total.
Conform articolului 95 din Constituție, președintele României poate fi suspendat dacă a săvârșit fapte grave prin care a încălcat prevederile constituționale. Aceasta se poate realiza printr-un vot majoritar al senatorilor și deputaților, după consultarea Curții Constituționale. De asemenea, președintele are dreptul de a da explicații Parlamentului cu privire la acuzațiile care i se aduc.
Suspendarea poate fi inițiată de cel puțin o treime dintre parlamentari, iar dacă este aprobată, trebuie organizat un referendum pentru demiterea președintelui în maximum 30 de zile.
Sursa: Europaliberă