Acasă » Advertoriale » Majorarea accizei la produsele de tutun se va produce de la 1 august

Majorarea accizei la produsele de tutun se va produce de la 1 august

Dacă ar fi să alegem câteva cuvinte reprezentative pentru prima jumătate a anului 2022, atunci cu siguranță “majorare” și “acciză ar face parte din top. Nu de puține ori am auzit aceste cuvinte, fie că a fost vorba de produse alimentare, fie că a fost vorba despre combustibil. O mare parte dintre majorările accizelor sau a prețurilor are legătură cu inflația, care a crescut în ultimele luni. Dar cauza majorării accizei la produsele de tutun nu este inflația.

De ce crește acciza la produsele de tutun?

Cu toate că am fi înclinați să credem că acciza la tutun crește din cauza inflației, lucrurile nu stau așa. Cauza măriririi acestei accize stă într-o responsabilitate a României de a transpune directivele date de UE în legislația proprie. Iar una dintre directivele la nivel european prevede un nivel minim al accizei în toate statele membre UE pentru produsele de tutun.

În cazul în care România nu reușește să transpună în propria legislație directivele europene, țara poate ajunge să fie amendată. Majorarea ar fi trebuit să se producă în luna aprilie a anului curent, dar statul nostru nu a luat această decizie, astfel încasând mai puțini bani la buget. Cu toate astea, o parte dintre companiile din domeniu au crescut prețurile.

Ce sunt accizele și cu ce sunt diferite față de TVA?

TVA-ul este un impozit pus pe consum și care este suportat de consumatorul final al produselor sau serviciilor. Taxa aceasta are un caracter general și valoarea ei este direcționată către stat.

Accizele, pe de altă parte, sunt taxe speciale de consumație care se aplică numai anumitor produse sau categorii de produse. Produsele care suferă accizare fac parte din categoria celor de lux sau a celor care dăunează sănătății. Exemple de câteva dintre aceste produse în România sunt: alcoolul etilic alimentar, produsele petroliere cu excepția păcurii, produsele de tutun, blănuri naturale, articole din cristal și altele.

Principalele două scopuri ale accizelor sunt de a forma resurse pe care statul să le folosească, dar și de a controla și descuraja consumul acelor substanțe care dăunează sănătății oamenilor.

Cu cât vor crește prețurile la produsele de tutun?

Va fi introdus un calendar pentru o creștere etapizată a accizelor la produsele de tutun. Pentru început, acestea vor crește cu 5,5% la țigarete, cu 12,3% la lichidul care conține nicotină și cu 35,6% la tutunul încălzit. Un pachet de țigări poate suferi o creștere cu circa 50 de bani. Această sumă este estimată în baza istoricului companiilor din domeniu, care nu operează, de regulă, scumpiri cu sume mari. Și, așa cum este menționat și într-un paragraf anterior, unele companii deja au operat scumpiri. Deciziile de majorare se iau de către fiecare companie în parte, în funcție de strategie și de planuri.

Ce înseamnă asta pentru consumatorii de produse de tutun?

Orice scumpire operată va face consumatorul să își regândească poziția față de un anumit produs sau față de frecvența achizițiilor. Cu toate că suma pe care cetățenii vor trebui să o dea în plus pentru un pachet de țigări nu este mare, scumpirea nu poate fi scoasă din contextul valului de scumpiri. E posibil ca unii dintre consumatori să se îndrepte către tigari electronice de unica folosinta sau chiar să se lase de fumat complet.

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Șofer băut surprins pe străzile din comuna Mogoșești Siret

Un bărbat de 60 ani a fost surprins de polițiștii rutieri în timp ce conducea ...