STIRI DE ULTIMA ORA
Acasă » Administratie » Manevre cu fonduri europene, făcute de un consilier local din Iași? A scos la vânzare tot, apoi s-a lăudat cu un BMW seria 7 pe TikTok – FOTO/VIDEO
pmp

Manevre cu fonduri europene, făcute de un consilier local din Iași? A scos la vânzare tot, apoi s-a lăudat cu un BMW seria 7 pe TikTok – FOTO/VIDEO

Un consilier local din Iași trebuie să returneze fondurile europene primite de la AFIR. Localnicii spun că bărbatul ar fi folosit banii primiți de la Uniunea Europeană pentru a-și cumpăra un autoturism BMW seria 7 cu care se laudă pe TikTok. Consilierul susține că este executat politic pentru că vrea să candideze la primărie

Gabriel Gârbea, consilier local din partea AUR, în comuna Todirești, Iași, este bun de plată! Bărbatul a accesat fonduri europene, în valoare de 50.000 de euro, pentru înființarea unei fabrici de peleți în anul 2018. Investiția trebuia finalizată până în 2022. Gabriel Gârbea este administratorul SC Luci Bryan SRL, firma prin intermediul căreia a accesat fondurile europene. „Luci Bryan SRL, în calitate de beneficiar al FEADR (n.r. – Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală) prin Asociația Grupul de Acțiune Locală Siret – Moldova, a implementat, în perioada 21 septembrie 2018 – 28 decembrie 2022, proiectul «Dezvoltarea Firmei SC Luci Bryan SRL» în sectorul non-agricol prin achiziționarea de echipamente necesare fabricării de peleți în sat Todirești, comuna Todirești, județul Iași”, susțin reprezentanții AFIR.

Un consilier local din Iași trebuie să returneze 50.000 de euro, fonduri europene

Specialiștii Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale au verificat proiectul și au constatat că beneficiarul nu a respectat implementarea acestuia și nu a avut producția de peleți prevăzută în planul de afaceri. „Ca urmare a verificărilor efectuate de CRFIR 1 N-E IAȘI (n.r. – Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Nord-Est, care include și județul Iași, subordonată AFIR) în decursul anului 2023, privind menținerea criteriilor de eligibilitate și selecție în perioada de monitorizare a proiectului, s-au constatat deficiențe cu implicații financiare care au condus la concluzia că investiția nu este funcțională conform condițiilor în care s-a acordat finanțarea. În această situație s-au demarat încă de anul trecut demersurile privind recuperarea sprijinului nerambursabil acordat prin Contractul de Finanțare și rezilierea acestuia”, se arată în răspunsul primit de la CRFIR Nord-Est.

Gabriel Gârbea: „Lumea e invidioasă pe succesul altora”

Gabriel Gârbea a achiziționat utilajele necesare demarării afacerii cu banii europeni și ar fi trebuit să se apuce de fabricat peleți. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar la scurt timp a postat anunțuri de vânzare a acestor utilaje.

În luna decembrie 2018, pe site-ul Olx, a fost publicat un anunț de vânzare a unui utilaj, linie completă pentru producția peleților din rumeguș. În anunțul respectiv se specifică numele soției, Mihaela, și numărul de telefon al beneficiarului. Deși bărbatul neagă că ar fi făcut asta, Gabriel Gârbea a contactat reporterii BZI de pe numărul de telefon postat.

„Totul a fost în regulă când au venit la primele controale cei de la AFIR. Eu nu eram consilier local când am făcut proiectul. După ce am deschis magazinul din comună, m-au controlat de la toate instituțiile, puse de primarul și viceprimarul comunei. Am depus plângere la DNA, pentru abuz în serviciu în luna ianuarie, anul acesta. Mi-am luat avocat, nu mă las! Eu sunt o nucă tare! Deci, când am deschis magazinul, au început reclamațiile și controalele. Lumea e invidioasă pe succesul altora!

Eu nu am stat pe banii europeni, pentru că aveam bani, am muncit, în Italia, 17 ani, eu și soția într-o fabrică de lemne și am venit acasă cu 60.000 de euro. Cei de la AFIR mi-au zis, când au venit la ultimul control, că sunt executat politic. Nu știu despre ce anunț vorbiți, nu am postat nimic (n.r. – referitor la anunțul de vânzare a utilajelor)”, spune Gabriel Gârbea, consilier local în comuna Todirești. Tinerii din Iași au accesat 7 milioane de euro, fonduri europene.

Localnicii spun că mașina a fost achiziționată de consilier cu banii europeni

În comuna Todirești se vorbește despre consilierul local care și-ar fi cumpărat un BMW cu banii europeni, cu care se laudă pe TikTok.

„A postat un filmuleț cu mașina. El se laudă prin comuna că are BMW și l-a luat cu banii de pe proiect. E un om care e pus pe scandal, e foarte lăudăros. Oamenii de aici îl evită. A avut și probleme în Italia, trebuia să facă închisoare”, susține un localnic din comuna Todirești.

Continuarea pe BZI.ro

About Redacția

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Cum poţi intra în comă de la caniculă. Medic: „Atenţie la aceste simptome!”

Administrația Națională de Meteorologie a emis Cod Roșu de caniculă pentru mai mult de jumătate ...