În timp ce seceta atmosferică pune la mare risc cultura de porumb a României, agricultorii din Franța sunt în fața celei mai mici producții de grâu din ultimele patru decenii, după ploi excesive. Fermele franceze sunt responsabile pentru cea mai mare parte a producției de grâu din blocul european și reușesc constant să îi țină pe exportatorii din România pe locul doi în termeni de vânzări.
Producția de grâu a Franței ar putea să scadă cu 27% față de media ultimilor cinci ani, ajungând la 25,2 milioane de tone în sezonul agricol 2024-25, informează Bloomberg, care citează Argus. Întregul continent a fost afectat de condițiile meteorologice nefavorabile; în est, căldura extremă și seceta afectează culturile, în timp ce nord vestul Europei este afectat de ploi excesive, aducând lipsă de lumină și temperaturi scăzute.
Fermierii francezi au cerut ajutor de la guvernul din Paris săptămâna trecută. Similar, luna trecută producătorii de porumb din România au cerut susținerea statului, după previziunile sumbre privind producția. Pe piața de grâu, România a fost anul trecut al doilea cel mai mare exportator de pe continent, cu aproape 8,2 milioane de tone exportate, față de cele 13,5 milioane de tone ale Franței, arată datele Eurostat. Anul trecut, fermele din Franța au produs peste 35,8 milioane de tone de grâu.
Estimările de la finalul lunii iunie spuneau că România ar urma să ajungă anul acesta la o producție de 9,8 milioane de tone, conform Economica.net.
„Trebuie să privim în urmă până în 1983, cu cele 24,5 milioane de tone ale sale, pentru a găsi o recoltă așa slabă în Franța. Întreaga industrie franceză de cereale ar trebui să sufere consecințele ale acestui picaj istorice al producției”, spune Gautier Le Molgat, directorul Argus Media France, citat de Bloomberg.
În ciuda scenariului negru din Franța și a unei producții mai mici în Rusia, cotația grâului pe bursa mărfurilor din Chicago, Statele Unite este la unul dintre cele mai joase niveluri din ultimii patru ani. Evoluția prețului se datorează furnizării consistente de grâu american pe piață. În schimb, la Paris, grâul a ajuns la vârful ultimului an pe piață în mai, pe fondul înghețului și al ploii, care au redus aprovizionarea. De atunci, prețurile au început să scadă, conform sursei citate.
Sursa: Ziare.com