Acasă » Administratie » Milioanele de euro de la Uniunea Europeană care au pus pe “jar” primarii comunelor ieşene
pmp

Milioanele de euro de la Uniunea Europeană care au pus pe “jar” primarii comunelor ieşene

Valoarea plăţilor efectuate în anul 2020 către beneficiarii Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) din judeţul Iaşi se ridică la 19 milioane de euro.

Accesarea fondurilor europene nerambursabile reprezintă cheia dezvoltării comunelor ieşene. Pentru primăriile care au ştiut să se folosească de acest instrument de finanţare, rezultatele nu au întârziat să apară: au modernizat drumurile, au dezvoltat infrastructura educaţională, comunele au fost racordate la gaz, apă şi canalizare. Valoarea plăţilor efectuate în anul 2020 către beneficiarii Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) din judeţul Iaşi se ridică la 19 milioane de euro, conform datelor furnizate „Ziarului de Iaşi” de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) prin Centrul Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (CRFIR)1 Nord – Est Iaşi.

Pe lângă autorităţile publice locale, de fonduri nerambursabile au beneficiat şi fermieri, procesatori şi antreprenori ieşeni. În perioada de programare financiară 2014 – 2020, beneficiarii din judeţul Iaşi au obţinut sprijin pentru 1.027 de proiecte, cu o valoare totală de 131 milioane de euro. În anul 2020, în judeţul Iaşi au fost semnate 155 de contracte de finanţare, cu o valoare cumulată de 11 milioane de euro – atât pentru investiţiile în agricultură, cât şi pentru investiţiile neagricole dezvoltate în mediul rural cu bani europeni, utilizate de beneficiari privaţi şi publici, adică primării şi Grupuri Locale de Acţiune (GAL).

Ce s-a făcut cu banii obţinuţi

Primarii câtorva localităţi din judeţul Iaşi au conştientizat că este mai bine să aplice pentru fonduri europene decât să stea cu mâna întinsă la guvern, reuşind, astfel, „să crească într-un an cât alţii în zece”.

Pe locul 1 în TOP 3 al administraţiilor rurale cu cea mai mare valoare a contractelor de finanţare semnate cu AFIR se află comuna Holboca, care a reuşit să atragă o finanţare nerambursabilă prin PNDR 2014 – 2020 de cca 3 milioane de euro, bani care s-au folosit pentru amenajarea drumurilor de interes local, construirea unei grădiniţe în satul Dancu, construirea unui parc, achiziţionarea de utilaje şi echipamente pentru serviciul public, reabilitarea şi dotarea căminului cultural, cât şi pentru amenajarea drumurilor de exploatare.

Pe locul 2 se situează comuna Miroslava, cu fonduri europene atrase în valoare de cca 2,6 milioane de euro, cu care autorităţile au modernizat drumurile de interes local, au amenajat trei parcuri de joacă pentru copii, au modernizat şi reabilitat corpurile de clădire „Şcoala Mică” şi „Şcoala Mare” din cadrul Grupului Şcolar Agricol „Mihail Kogălniceanu”, sat Miroslava, au extins infrastructura de apă uzată în localităţile Găureni, Uricani, Brătuleni, Voroveşti, Valea Ursului şi Ciurbeşti, şi au achiziţionat un buldoexcavator.

Conform recensământului efectuat în anul 2011, populaţia comunei Holboca se ridica la 11.971 de locuitori, iar cea a comunei Miroslava la 11.958 de locuitori, însă numărul lor a crescut considerabil în ultimii ani.

Comuna Stolniceni-Prăjescu, care are în prezent puţin peste 5.000 de locuitori, după cum ne-a precizat primarul Costel Hugianu, a concurat pentru bani de la UE cu mari localităţi din judeţul Iaşi, poziţionându-se pe locul 3 în rândul comunelor ieşene fruntaşe la absorbţia de bani europeni, cu fonduri atrase în valoare totală de cca 2,4 milioane de euro. Banii s-au folosit pentru modernizarea drumurilor, pentru construirea a două terenuri de sport, dar şi pentru reabilitarea şi modernizarea căminului cultural Cozmeşti şi a drumurilor de exploatare. Primarul comunei Stolniceni-Prăjescu arată că rezultatele bune obţinute se datorează colaborării cu o firmă specializată pe servicii de consultanţă pentru accesare de fonduri europene nerambursabile.

„Ne ajută la elaborarea proiectelor, asistenţă implementare şi la consiliere. Lucrăm cu această firmă din anul 2008, de când am preluat mandatul de primar, am încredere în ei, se ocupă aşa cum trebuie. Rezultatele se văd. Investiţiile pe care le facem în comună atrag alte investiţii, a venit de anul trecut un investitor în zona noastră, Proinvest Paşcani. Au făcut o hală de producţie, angajează oameni, este foarte bine, comuna se dezvoltă. Fondurile din bugetul local ajung pentru proiectele de anvergură mai mică. Aşteptăm acum să apară Ghidul solicitantului şi activităţile finanţate în noul exerciţiu financiar. Prioritară pentru noi este aducţiunea de gaze”, ne-a spus Costel Hugianu.
Citeste mai multe pe Ziaruldeiasi.ro

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

VIDEO | Diana Șoșoacă îl amenință pe primarul pășcănean Pintilie cu dosar penal

„Să vezi ce dosar penal îți fac eu Pintilie de n-o să te mai saturi ...