Marele Punct Roșu – o furtună foarte persistentă suficient de mare încât să înghită întreaga noastră planetă – este proeminent și vizibil în imaginile realizate cu ultraviolete, însă este aproape estompat complet în cele surprinse cu infraroșu. Acest aspect poate fi utilizat de cercetători pentru localizarea cromoforilor – particule care oferă furtunii această culoare roșiatică absorbind lumina albastră și ultravioletă.

Observațiile au condus deja la o serie de descoperiri surprinzătoare: goluri din Marele Punct Roșu care, în lumină vizibilă, arată ca niște nori, însă care, de fapt, nu există. Deși acestea nu au fost complet explicate, ipoteza specialiștilor este aceea că ar putea fi precum curenții circulari de apă din oceane.

Punctul Roșu Jr., o furtună de dimensiuni mai mici localizată în partea din dreapta sus comparativ cu „sora” sa mai mare, este de asemenea vizibilă folosind lumină normală și raze ultraviolete. Imaginea cu infraroșu dezvăluie și o regiune strălucitoare în emisfera nordică a lui Jupiter, un vortex ciclonic sau, poate, grupul de vortexuri Gemini North, cu o dimensiune de 72.000 de kilometri.

Imaginile cu lumină vizibilă și ultravioletă au fost captate de Wide Field Camera 3 a telescopului Hubble, în vreme ce fotografia cu raze infraroșii vine de la telecscopul Near-InfraRed Imager (NIRI) din Hawaii.

Sursa:yoda.ro