NASA s-a făcut de râs. Agenția investighează acum „defecțiunea majoră a unei componente esențiale” a sistemului de lansare spațială care a costat nu mai puțin de 18,6 miliarde de dolari.

NASA s-a făcut de râs cu Space Launch System

Sămbătă, racheta NASA Space Launch System trebuia să treacă de al optulea și ultimul test „Green Run” la Centrul Spațial Stennis al NASA din Mississippi. Din nefericire, după numai un minut, specialiștii au fost nevoiți să abandoneze testul. Eșecul ar putea să întârzie programul spatial american care vizează trimiterea unor astronauți pe lună până în 2024.

Sistemul de lansare spațială a fost proiectat să devină cea mai puternică rachetă din istorie. Are  patru motoare RS-25 și două amplificatoare externe.

NASA s-a făcut de râs

Lucrurile nu merg deloc bine pentru experții NASA. Testul de sâmbătă ar fi trebuit să aibă loc încă din  noiembrie, dar a fost amânat din cauza unei probleme de alimentare descoperite la testele anterior.

Pe un blog de pe site-ul NASA, apar următoarele informații: „Toate cele patru motoare RS-25 s-au aprins cu succes. testul a fost oprit după un minut.. În timpul declanșării, software-ul de la bord a acționat corespunzător și a inițiat o oprire sigură a motoarelor. Rezervoarele de combustibil au fost sub presiune. iAceste date vor fi valoroase pe viitor. În zilele următoare, inginerii vor continua să analizeze datele, Vor  fi inspecta cele patru motoare RS-25 pentru avedea ce avem de fîcut”.

Nu se știe exact când va reuși NASA să pregătească un nou test. Site-ul-ul SpaceNews estimează  că va fi nevoie de cel puțin o săptămână pentru pregătiri.

Administrația Trump a stabilit trimiterea astronauților americani pe Lună până în 2024,. Președintele ales Joe Biden nu s-a angajat să respecte acest termen, scrie ziarul britranic Daily Mail.