Acasă » ECONOMIC » O nouă criză financiară bate la ușă: Un mare angajator cu fabrici în România începe concedierile
pmp
Piese din aur, de tipul celor aflate in tezaurul Bancii Nationale a Romaniei transportat la Moscova in 1916 si 1917, sunt prezentate in cadrul unei expozitii la sediul Bancii Nationale a Romaniei, in Bucuresti, luni, 29 aprilie 2013. În prezent, rezerva de aur se situeaza la 103,7 tone (4,17 miliarde euro), ceea ce plaseaza România pe pozitia a 34-a în calsamentul mondial privind rezervele de aur, condus de SUA cu peste 8.000 de tone. OCTAV GANEA / MEDIAFAX FOTO

O nouă criză financiară bate la ușă: Un mare angajator cu fabrici în România începe concedierile

Unul dintre cei mai mari producători mondiali de componente auto vrea să accelereze planurile vizând reducerea forţei de muncă din Europa, transmite Reuters, conform Agerpres, în contextul în care analiștii spun că Europa pare să se îndrepte către o recesiune.

În România, grupul Forvia are cinci fabrici Faurecia la Tălmaciu, Craiova, Mioveni, Râmnicu Vâlcea, Căţeasca şi încă cinci centre de proiectare şi dezvoltare, un centru administrativ şi trei unităţi de producţie HELLA la Timişoara, Arad, Lugoj, Craiova, Oradea şi Iaşi.

Forvia, al şaptelea mare producător mondial de componente auto, vrea să desființeze peste 10.000 de posturi din Europa pe parcursul următorilor cinci ani. Primii 2.800 de angajați vor fi concediați până la finalul acestui an.

Producătorul furnizează componente pentru constructori auto precum Stellantis şi Volkswagen, care se confruntă în prezent cu greve, posibile închideri de uzine şi o cerere slabă pentru automobile electrice.

Forvia şi-s revizuit vineri, pentru a doua oară în ultimele trei luni, estimările referitoare la vânzările şi profitul anual, pe fondul provocărilor înregistrate pe pieţele din Europa şi America de Nord, precum şi al întârzierilor din China.

„Comparativ cu situaţia de anul trecut, am pierdut aproape două milioane de vehicule, şi această cifră ar putea să crească până la finele anului”, a declarat directorul general Patrick Koller la o conferinţă cu analiştii, la care a fost întrebat despre evoluţia cererii de automobile la nivel mondial.

Analişti: Europa pare să se îndrepte către o recesiune

Europa pare să se îndrepte către o recesiune, în timp ce cele mai mari economii ale sale, Germania şi Franţa, se luptă cu problemele politice şi economice la nivel intern, relatează CNBC.

Activitatea companiilor din industriile de producţie şi servicii din ambele ţări – cea mai mare şi, respectiv, a doua cea mai mare economie a Europei – a scăzut mult mai mult decât erau aşteptările în septembrie, au arătat datele publicate luni.

În Germania, indicele compozit al managerilor de achiziţii (PMI) HCOB, care măsoară activitatea de afaceri în ambele sectoare, a scăzut de la 48,4 în august la 47,2 în septembrie, un minim de şapte luni şi sub aşteptările de 48,2.

Între timp, în Franţa, PMI-ul compozit a atins în septembrie un minim al ultimelor opt luni, de 47,4, în scădere de la 53,1 în august şi sub aşteptările de 50,6.

Un nivel de peste 50 indică o expansiune, în timp ce un nivel inferior acestui prag sugerează o contracţie.

Pentru zona euro în ansamblu, S&P Global, care compilează datele, a declarat că activitatea de afaceri în zona monedei unice a scăzut în septembrie pentru prima dată în şapte luni, coborând la 48,9 în septembrie faţă de 51 cu o lună înainte.

Datele PMI – un indicator al activităţii economice din regiune urmărit îndeaproape – sunt cele mai recente cifre care indică o încetinire importantă a factorilor de creştere tradiţionali ai Europei, atât Germania, cât şi Franţa abordând revoltele politice şi incertitudinea economică la nivel intern.

”Scăderea mare a PMI compus din zona euro sugerează că economia încetineşte puternic, că Germania este în recesiune, iar impulsul olimpic din Franţa a fost mic”, a declarat Andrew Kenningham, economist-şef pentru Europa la Capital Economics, într-o analiză de luni.

”Omul bolnav” al Europei

Declinul din Germania nu este nou, economia odată în plină expansiune a ţării, orientată spre export, cochetând cu recesiunea de mai bine de un an.

Înaintea celor mai recente date PMI, economiştii se aşteptau ca economia din Germania să crească doar cu 0,3% în 2024, potrivit Bundesbank; prognoza de primăvară a Comisiei Europene a fost şi mai pesimistă, prezicând doar o creştere de 0,1% în acest an.

Cele mai recente date PMI ale ţării arată că ”o recesiune tehnică pare să se pregătească”, a declarat Cyrus de la Rubia, economist şef la Hamburg Commercial Bank (HCOB), într-o analiză de luni.

El se aşteaptă ca PIB-ul Germaniei pentru trimestrul curent să scadă cu 0,2% faţă de trimestrul anterior.

”În al doilea trimestru, PIB-ul a scăzut deja cu o rată de 0,1%. Există încă o oarecare speranţă că trimestrul al patrulea va fi mai bun, deoarece salariile mai mari combinate cu o inflaţie mai scăzută ar trebui să stimuleze nu numai venitul real, ci şi consumul, susţinând cererea internă”, a adăugat el.

Odinioară exemplul Europei pentru creştere, Germania este acum asemănată cu ”omul bolnav” al Europei de către economişti.

”Economia germană continuă să se lupte pentru impuls, alimentând îngrijorarea că factorii adverşi sunt mai degrabă structurali decât ciclici”, a declarat economistul J.P. Morgan pentru zona euro, Greg Fuzesi, într-o notă de vineri intitulată ”Verificarea pacientului german”.

”Este cu siguranţă uşor de enumerat multe provocări: creşterea şi concurenţa chineză, preţurile mai mari la energie, tranziţia ecologică, transformarea în sectorul auto, îmbătrânirea populaţiei şi întârzierea investiţiilor în infrastructura publică”, a spus el, remarcând că există, de asemenea, o percepţie privind incapacitatea guvernului de coaliţie de a aborda aceste provocări, ”Ceea ce apasă încrederea”.

Sursa: Stiripesurse.ro

About Redacția

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

A trecut de Camera Deputaților o lege cu mare impact pentru toți șoferii din România: Modificare la modul de plată al Rovinietei

În Camera Deputaților a fost adoptat, cu unanimitate de voturi, proiectul privind posibilitatea șoferilor de a plăti rovinieta ...