Acasă » REGIONAL » Pascani » O propunere inedita venita din partea unui deputat. Axinte cere sa fie introdus in scoli ore de alimentatie sanatoasa
pmp

O propunere inedita venita din partea unui deputat. Axinte cere sa fie introdus in scoli ore de alimentatie sanatoasa

C.P. Cred că este util să fie introdus în programa de învăţamânt reprezentând trunchiul comun, a unor ore de alimentaţie sănătoasă deoarece, în lipsa informării corespunzătoare, generaţiile viitoare sunt, practic, condamnate în faţa “progresului” din industria alimentară. Aditivii alimentari, sunt duşmanul tăcut din alimente!
Ultimele studii sociologice arată faptul că românii, în majoritate, consumă alimente puternic aditivate, care pot avea efecte grave pentru sănătatea lor. Declaraţii politice de acest gen au mai susţinut şi colegii parlamentari din alte legislaturi însă, schimbări majore în domeniu nu s-au înregistrat fapt pentru care, mă simt nevoit să revin cu aceasta problemă.
Românii mănâncă prost din cauza, în principal, a sărăciei cu care se confruntă populaţia. Ca şi chestiune specifică acestei ţări, românii preferă să cheltuiască majoritatea veniturilor pe coşul zilnic de alimente, neglijând investiţiile în educaţie, sau în alte domenii preferabile de cei din vestul Europei, ca de exemplu punerea bazelor pentru o afacere de familie.
Într-adevăr, românii se scuză că alimentele sănătoase costă prea scump însă, uită că se consumă mai mulţi bani pe tratarea bolilor provocate de aditivii alimentari (adică de E-uri), decât pe cumpărarea alimentelor, în realitate nereuşindu-se nici o reducere bugetară, ba dimpotrivă.
După ultimele date rezultate din cercetările sociologice, 80 % dintre români nu ştiu ce înseamnă o alimentaţie sănătoasă, 65 % dintre ei spun că pentru alimente sănătoase trebuie să scoţi mai mulţi bani din buzunar iar 70 % dintre românii din mediul urban cu vârste între 15 şi 60 de ani precizează că pentru a prepara alimentele în mod sănătos este nevoie de mai mult timp, timp pe care nu îl au la dispoziţie.
Fără să exagerez, pot spune că din meniul zilnic al românilor, în nici un caz nu lipsesc: coloranţii alimentari, conservanţii, antioxidanţii, agenţii de fixare a culorii, agenţii  de reglare a acidităţii, agenţii de carbonatare, emulgatorii, agenţii de întărire, dizolvanţii şi alte “produse” specifice industriei chimice care, în nici un caz, nu ar fi trebuit să fie asimilate de corpul nostru.
De ce românii riscă boli grave doar pentru un gust mai plăcut este greu de înţeles dar, din păcate, aceasta este realitatea.
Ceea ce este mai îngrijorător este faptul că, în România, sunt folosiţi anumiţi aditivi alimentari consideraţi ca fiind “siguri”, aditivi care sunt interzişi în alte ţări ale Uniunii Europene sau în ţări din afara continentului european, ca de exemplu S.U.A. sau Canada.
Consecinţa? Conform Societăţii Române de Nutriţie, consumul alimentelor care au în componenţă aglomeraţii de aditivi alimentari generează obezitate, diabet şi boli cardiovasculare. Amintim  aici şi faptul că România ocupă primul loc în Europa la mortalitatea cauzată de diabet şi boli cardiovasculare.
Şi nu în ultimul rând, scandalul alimentelor “produse” pentru estul Europei este, de asemenea, de actualitate, dublul standard demonstrând faptul că, în speţă, trebuie să ne purtăm singuri de grijă deoarece marii producători de alimente au un singur scop: obţinerea de profit indiferent de mijloace.
Vasile Axinte, deputat PSD, județul Iași.

About Catalin MIHAILA

Jurnalist Redactor - șef

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Parcul industrial Pașcani, la intersecția autostrăzilor A7 și A8, va fi proiectat de grupului Goldbach

Proiectarea parcului industrial de la Pașcani ar putea începe în toamna acestui an. Administrația județeană ...