STIRI DE ULTIMA ORA
Acasă » REGIONAL » Pascani » PADURILE NIMANUI! Fenomen INGRIJORATOR. Peste 2500 hectare de pe raza municipiului Pascani nu se afla in paza. Se taie sub privirile autoritatilor 
pmp

PADURILE NIMANUI! Fenomen INGRIJORATOR. Peste 2500 hectare de pe raza municipiului Pascani nu se afla in paza. Se taie sub privirile autoritatilor 

 

  Cu totii iubim natura!  Spunem ca dorim sa o protejam, sa o mentinem curata, sa-i impiedicam pe cei care doresc sa o distruga insa fiecare dintre noi suntem partasi la JAFUL din padurile noastre.  Ce-i drept, unii sunt mai vinovati decat altii iar din acest grup fac parte angajati sau sefi de primarii, politisti sau alti reprezentanti de institutii care ar trebui sa protejeze zonele forestiere.   

 

Reporterii JURNALUL REGIONAL au incercat sa afle care este situatia actuala a codrului arondat municipiului Pascani. Asa dupa cum era de asteptat este una ingrijoratoare. Mai rau este faptul ca nici o adiere nu tulbura linistea celor care defriseaza ilegal pentru a furniza material lemnos contra-cost.

Ocolului Silvic Pascani are in subordine o suprafata de 5423 hectare de padure din totalul de peste 15 000 hectare cate exista cu ani in urma. Insa doar o parte se afla in paza acestora. Asta deoarece nu s-a reusit nici la ora actuala sa se rezolve cu actele de proprietate, sa se faca delimitari exacte asupra suprafetelor pe care fiecare proprietar a dobandit-o prin mostenire sau alt mod. Astfel ca din evidentele celor de la Ocolul Silvic Pascani reiese faptul ca 2525, 55 hectare de padure nu se afla asigurata cu paza.

 

Lasate la indemana meseriaselor de drujbe

 

Suprafetele de padure care sunt lasate la indemana hotilor de lemne sunt parcelate in mai multe localitati. Spre exemplu, pe raza comunei Valea Seaca se afla fara paza 142, 9 hectare in timp ce in comuna Mircesti sunt 89, 55 hectare. La A.I.Cuza sunt 155 hectare, comuna Tatarusi si Draguseni – 294 hectare, comuna Vanatori – 174 hectare, Todiresti – 255 hectare, Varatec – Todiresti – 52,8 hectare, pe raza localitatii Todiresti – Tatarusi alte 364 hectare, Costesti – 98 hectare, etc.

Conform LEGII nr. 175 din 14 iulie 2017 care vine in modificarea si completarea Legii nr. 46/2008 – Codul silvic, prevede preluarea tuturor acestor suprafete de catre Primarii si predarea in paza la un Ocol Silvic de stat sau privat.

Altfel spus, primariile impreuna cu cei de la Garda Forestiera trebuie sa identifice mostenitorii proprietari de paduri si ce proprietati nu corespund cu suprafetele din teritoriu. Cele doua entitati trebuie sa stabileasca cu exactitate proprietatile insa acest lucru nu se intampla din mai multe motive.

 

Se fura si documentele din Primarii, dapai lemne

 

Pe cat de amuzante par unele situatii din comune pe atat de grave sunt problemele in teritoriu cu padurile. Sunt primari care spun ca nu reusesc sa rezolve toate problemele de fond funciar de pe raza localitatii intr-un timp scurt. Altii se plang de faptul ca de cand au intrat pe functii de conducere nu au mai gasit contracte prin primarie de la predecesori sau alte situatii cu privire la proprietarii de paduri, iar acum le este greu sa rezolve aceasta problema. Sunt si primari care efectiv nu doresc sa ii improprietareasca pe unii pentru ca sunt de la alt partid politic sau nu le convin suprafata pusa la dispozitie de autoritati pentru improprietariri, cum este cazul edilului sef de la Mircesti.

Nici cei de la Garda Forestiera Iasi nu par a fi interesati de problema, gradul de implicare fiind neobservabil. In tot acest timp un procent de 70 – 80% din actualele paduri sunt taiate si in stadiul de regenerare.

Sunt voci care ne-au atras atentia ca oameni cu influenta in unele localitati nu vor sa auda de paza. De ce? Pentru ca pot taia in liniste si exploata lemne, pot sa faca rost de bani usor, fara batai prea mari de cap. Nu toate sumele incasate raman la ei pentru ca mai sunt si alti indivizi destepti pe functii importante care se fac ca nu vad.

 

Ocolul Silvic, paza si impadurire

 

Seful Ocolului Silvic Pascani a precizat intr-un interviu acordat reporterilor de la  Jurnalul Regional  care este situatia actuala a padurilor din zona, unde sunt probleme din cauza neimplicarii autoritatilor locale si ce pot ei face pentru a starpi acest fenomen de defrisare in zona.

„Problema este ca in anii trecuti padurile au fost taiate iar la ora actuala nu se mai cunosc delimitarile proprietatilor. Astfel ca este necesar sa se refaca masuratori. Dupa ce se fac masuratori si se identifica in teren proprietatile Ocolul Silvic preia in paza padurea pentru a nu fi taiata ilegal, dar doar pe baza titlurilor de proprietate pe care le elibereaza primariile. Daca nu sunt identificati proprietarii, nu se stiu suprafetele, noi ce putem face?  Din cele 2500 de hectare fara control de paza aproximativ 30 de hectare sunt defrisate aproape in totalitate. Restul sunt regenerate, in urma taierii, cu specii pionere din lastari”, ne-a declarat seful Ocolului Silvic Pascani Ionel Pintilie (FOTO).

 

Sef Ocol Silvic Pascani – Ionel Pintilie www.jurnalulregional.ro

 

Seful institutiei silvice ne-a mai precizat faptul ca legea a fost modificata si ca precizeaza clar atributiile fiecarei institutii in parte: Ocoale silvice, Unitati Administrativ Teritoriale, Garzi Forestiere, etc.

„Avem incheiate foarte multe contracte de paza cu proprietarii de paduri. Oamenii sunt multumiti pentru ca ne facem treaba. Suma nu este mare, circa 80 lei de ha pe an. Toti care au venit si au cerut acest lucru au fost ajutati. Nu ne cade in atributii sa pazim toata padurea din zona indiferent ca apartine de cineva sau nu. Desi in unele locatii o mai facem, acolo unde se afla in apropiere de paduri cu paza. Ba mai mult, avem in pepiniera noastra proprie puieti pregatiti pentru impadurire. Ca si exemplu, in campania noastra de impadurire de toamna avem pregatiti puieti pentru 10 ha de padure. Este vorba despre 5 000 de puieti/ha, respectand formula de impadurire cu paltin, frasin si gorun. Avem santiere de impadurire la Tatarusi, satul Iorcani, Siretel. Punem la dispozitie puiet pentru cei care doresc sa impadureasca dar numai sa se doreasca acest lucru”, a conchis Ionel Pintilie, sef Ocol Silvic Pascani.

 

Realitatea este ca mai multe zone din apropierea Pascaniului au ajuns campii. Padurea a fost taiata ilegal, turme de animale au pascut lastarii si astfel s-a ajuns la despaduriri masive.

 

About Catalin MIHAILA

Jurnalist Redactor - șef

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Dorinel Umbrărescu dă lovitură de proporții: A cumpărat și redeschide un colos al industriei românești

Omul de afaceri, Dorinel Umbrărescu, cel mai important constructor de autostrăzi din România, este foarte aproape ...