STIRI DE ULTIMA ORA
Acasă » CULTURAL » „Soțul tău“, în premieră

„Soțul tău“, în premieră

 

Azi și mâine, de la ora 19.00, la Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu“ va avea loc premiera spectacolului „Soțul tău rămâne-al meu“, adaptare scenică după textul „Nu-nțeleg ce se-ntâmplă“, de Mihai Ignat. Conceptul regizoral îi aparține lui Daniel Iordan, iar distribuția este formată din actrițele Gabriela Hamzescu și Dana Piroiu.

 

Textul dramaturgului Mihai Ignat (câștigător al Concursului de creaţie dramatică din cadrul Festivalului de Teatru Scurt, Oradea, 2011) incită prin conflictul puternic al celor două femei (Tânăra și Femeia) care își dispută iubirea față de același bărbat. Deși s-au scris foarte multe texte plecând de la clasicul triunghi conjugal și inevitabila confruntare dintre soție și amantă, textul în cauză se diferențiază prin replica scurtă, intensitatea mesajului conținut al replicilor și răsturnările neașteptate de poziție ale celor două personaje aflate în conflict.

„Spectacolul este o încercare de explorare a zonei insalubre din mintea noastră“, spune regizorul Daniel Iordan, care a imaginat desfășurarea conflictului dintre cele două femei în „subsolul conștiinței umane“. De departe, poate cel mai important mesaj al spectacolului rămâne identificarea propriei ipocrizii. Ce anume ne-ar putea determina să facem acest lucru? Numai o oglindă care să reflecte cu precizie realitatea de care ne temem cel mai mult.

 

Miza spectacolului va fi ridicată și de atingerea subtilă a unei teme mai puțin discutată în peisajul cultural românesc, dar prezentă în realitatea internațională: inteligența artificială – un fenomen care va lua o amploare din ce în ce mai mare în anii care urmează și care ne face să ne întrebăm: ce dimensiune vor căpăta relațiile interumane în era virtuală și în prezența roboților casnici care nu cer nimic în schimbul serviciilor oferite? De ce s-ar mai confrunta cineva cu problemele unei relații reale, când are la dispoziție o multitudine de „gadgeturi“ gata să-i satisfacă orice plăcere, se întreabă realizatorii.

 

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Canicula ucigașă a anului 1911: Valul de căldură a durat 70 de zile și a ucis peste 46.000 de persoane în Franța

Franța se confruntă de o săptămână cu un val de căldură care a provocat incendii ...